Cluj-Napoca : UBB a realizat si publicat “Enciclopedia imaginariilor din Romania”

December 16, 2020
214 Views

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a realizat şi publicat ”Enciclopedia imaginariilor din România”, o perspectivă asupra moştenirii culturale şi a identităţilor spirituale.

“Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a coordonat realizarea şi publicarea unei ample lucrări intitulate ‘Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric şi identităţi cultural-lingvistice’, lucrare realizată în cadrul unui proiect naţional finanţat de Unitatea executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Proiectul ‘Enciclopedia imaginariilor din România. Patrimoniu istoric şi identităţi cultural-lingvistice’ (ROMIMAG) şi-a propus să producă o ‘bază de cunoştinţe’ şi o Enciclopedie în cinci volume, care să ofere o perspectivă sinoptică asupra moştenirii culturale şi a identităţilor spirituale din România”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de UBB.

Enciclopedia, coordonată de prof. univ. dr. Corin Braga, prorectorul UBB pentru relaţia cu societatea-componenta socio-culturală, a fost realizată prin colaborarea a peste 100 de cadre didactice şi cercetători din UBB, Academia Română şi UNARTE Bucureşti, fiind tipărită la Editura Polirom.

“Având în centru conceptul inovator de imaginar cultural şi social, programul a implicat mai multe metodologii multidisciplinare pentru a pune în evidenţă principalele domenii ale reprezentărilor colective româneşti. Conceptele ştiinţifice cheie folosite, care asigură originalitatea proiectului, sunt cele de cercetare a imaginarului, bazine semantice, câmpuri lingvistice, constelaţii de imagini, paradigme religioase, identitate fractală”, se mai arată în comunicat.

Proiectul ROMIMAG s-a derulat în cadrul programului Patrimoniu şi identitate culturală 2018-2021, iar valoarea totală s-a ridicat la 5,28 milioane de lei. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: