Proprietățile și beneficiile ceaiului de mușețel

December 9, 2020
216 Views

Deși nu servește la vindecarea bolilor, această infuzie poate ajuta la calmarea anumitor simptome. Descoperă proprietățile și beneficiile ceaiului de mușețel!

Ceaiul de mușețel este o infuzie naturală care a devenit populară datorită utilizărilor sale medicinale interesante. Deși multe dintre utilizări au la bază literatura populară, există acum o mare varietate de cercetări care susțin proprietățile și beneficiile ceaiului de mușețel.

Planta face parte din familia Asteraceae și există numeroase specii. Când vine vorba de prepararea ceaiului, cele mai folosite specii sunt Matricaria chamomilla și Matricaria nobilis.

….

Proprietățile ceaiului de mușețel
Ceaiul de mușețel se obține prin infuzarea florilor uscate ale plantei cu apă. Se caracterizează printr-o aromă florală ușoară, plăcută. De asemenea, după cum putem vedea într-un articol publicat în Pharmacognosy Reviews, acesta concentrează compuși bioactivi cu putere terapeutică. Mai exact, conține substanțe precum:

-Sesquiterpene
-Flavonoide
-Cumarine
-Poliacetilene
Această compoziție, care reunește aproximativ 120 de constituenți chimici, conferă plantei diverse proprietăți pentru sănătate. Astfel, se spune că ceaiul, extractele plantei, precum și alte forme de consum au activitate antimicrobiană, antiinflamatoare, antioxidantă, anxiolitică și antispastică.

Beneficiile ceaiului de mușețel
În medicina populară, ceaiul de mușețel joacă un rol esențial. Desigur, știm că nu ar trebui să fie tratamentul de primă linie împotriva bolilor. Însă îl putem folosi ca ajutor pentru ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni. Care sunt acestea?

1. Ceaiul de mușețel contribuie la calmarea durerilor menstruale.
Compușii fenolici pe care îi conține ceaiul de mușețel au un efect antispastic ce favorizează ameliorarea durerii menstruale. Într-un studiu publicat în Jurnalul iranian de obstetrică, ginecologie și infertilitate, femeile care au consumat acest ceai timp de o lună au reușit să reducă severitatea dismenoreei.

În același timp, deoarece este o băutură relaxantă, femeile au raportat mai puțină anxietate asociată cu menstruația. Unele ipoteze sugerează faptul că planta scade producția de prostaglandine, substanțe responsabile de durere și inflamație. În ambele cazuri, sunt necesare mai multe cercetări.

2. Susține sănătatea digestivă.
Proprietățile digestive ale ceaiului de mușețel sunt probabil și cele mai cunoscute. Timp de mii de ani, oamenii au pregătit această băutură pentru a calma disconfortul gastrointestinal, cum ar fi flatulența, indigestia, diareea, greața și vărsăturile.

Există însă o cantitate limitată de dovezi științifice. Cu toate acestea, un studiu publicat în Electronic Physician Journal menționează faptul că aceste efecte au legătură cu potențialul său antimicrobian, antiinflamator și relaxant.

3. Susține o calitate mai bună a somnului.
Nu există nicio plantă naturală care să poată combate pe cont propriu tulburările de somn. În ciuda acestui fapt, anumite plante, precum mușețelul, servesc drept aliați pentru a dormi mai bine. Datorită conținutului său de apigenină, un tip de antioxidant, mușețelul stimulează receptorii din creier și alungă insomnia.

În cercetările publicate în Journal of Advanced Nursing, femeile care au consumat ceai de mușețel după naștere, timp de două săptămâni, au raportat o calitate mai bună a somnului. De asemenea, au prezentat mai puține simptome depresive asociate cu dificultățile de somn.

4. Ajută la controlul glicemiei.
Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață este esențială pentru menținerea nivelului de glucoză din sânge sub control. În caz de creștere ocazională a glucozei, consumă băuturi precum ceaiul de mușețel.

De ce?

Studiile sugerează faptul că extractele de mușețel ajută la stimularea funcțiilor pancreasului, organul responsabil de producerea insulinei. Acesta din urmă este hormonul responsabil de reglarea nivelului de zahăr din organism. Și, deși lipsesc dovezile, concluziile sunt promițătoare.

5. Sprijină sănătatea inimii.
Antioxidanții pe care îi conține ceaiul de mușețel (în special flavonoizii) au un efect benefic asupra sănătății inimii. Desigur, acest lucru nu înseamnă că poate înlocui tratamentul medical pentru afecțiunile cardiace. Însă, atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă, ceaiul de mușețel ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Un mic studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation a dezvăluit beneficiile de care s-au bucurat pacienții diabetici care au consumat ceai de mușețel la mese. Acești pacienți au înregistrat îmbunătățiri ale nivelului total de colesterol, trigliceride și colesterol rău.

Ce alte beneficii oferă ceaiul de mușețel?

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: