Ardeiul iute: 6 beneficii INCREDIBILE pentru SĂNĂTATE, dovedite științific

December 5, 2020
218 Views

Ardeiul iute aduce numeroase beneficii pentru sănătate, s-a dovedit științific. Iată șase dintre ele

1) Lungește viața
Un studiu, prezentat luna trecută la Sesiunile Științifice ale Asociației Americane a Inimii (link direct sursa informațiilor), și care a presupus analiza datelor dietetice de la peste 570.000 de oameni din SUA, Italia, China și Iran, a arătat că adulții care au consumat lunar cel puțin un ardei iute, uscat sau proaspăt, timp de aproape 20 de ani au obținut:
– o reducere relativă de 26% a mortalității din cauza cardiovasculare;

– o reducere relativă de 23% a mortalității prin cancer;

– o reducere relativă de 25% a mortalității prin toate cauzele.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce, dar cred că un anumit credit se poate datora nutrienților ardeilor și puterii lor de a combate inflamația și obezitatea. Cercetări anterioare au arătat că ardeiul iute are un efect antiinflamator, antioxidant, anticancerigen și de reglare a glicemiei datorat capsaicinei – ceea ce conferă ardeiului iute gustul său caracteristic.

2) Accelerează metabolismul
Capsaicina joacă un rol critic la om și are multiple beneficii pentru sănătatea metabolică, în special pentru pierderea în greutate la persoanele obeze, constată un studiu din 2017 (link direct studiu). Cercetătorii spun și că în majoritatea studiilor despre ardeiul iute nu au fost observate efecte adverse la capsaicina. Ei notează, pe post de concluzie, că suplimentele dietetice de ardei iute sau chiar aditivi alimentari bazați pe ardei iute, cu dozare ideală ar putea fi benefice.

3) Ajută la controlul durerii
Capsaicina declanșează o senzație de căldură în celulele nervoase care în mod normal strigă: „Durere!” Mesajul către creierul însă spune: „Fierbinte!” atunci când mănânci ardei iute. Acest truc de comutare a semnalului a fost folosit de secole pentru a ajuta la controlul durerii. Capsaicina, de fapt, calmează nervii, mușchii și articulațiile, arată un studiu din 2015 (link direct studiu).

4) Capsaicina calmează artrita și durerea fibromialgică
Capsaicina este super-ingredientul în multe creme, loțiuni și plasturi care provoacă căldură, pentru a elimina rapid durerea. Într-un studiu din 2002 (link direct), spre exemplu, ardeiul iute a redus la jumătate disconfortul cauzat de artrită și fibromialgie în doar câteva săptămâni. Rezultatele altor studii au fost mai puțin convingătoare, sugerând că capsaicina funcționează cel mai bine atunci când este asociată cu un alt analgezic.

5) Luptă împotriva cancerului
În laborator, capsaicina pare să distrugă celulele legate de peste 40 de tipuri de cancer (link studiu), inclusiv cancerul colorectal (dovedit și în studiul acesta), ficat, plămâni (dovedit și în acest studiu), pancreas și leucemie. Produsul chimic picant modifică modul în care acționează unele gene legate de celulele canceroase și chiar le oprește din creștere.

6) Colecție de vitamine și antioxidanți
Dincolo de efectele discutat, Ardeii iuți oferă avantaje majore pentru sănătate. În ceea ce privește vitamina C, au de 3 ori mai multă decât portocalele. Sunt, de asemenea, bogați în vitaminele A, B și E. Unele studii sugerează că capsaicina acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja celulele și ajută la reducerea inflamației.

Leave A Comment

%d bloggers like this: