Cum arată şi cum funcţionează masca anti-COVID-19 a viitorului. Este concepută de un inginer clujean

December 1, 2020
227 Views

Un inginer clujean a câştigat competiţia organizată de prestigioasa universitate MIT din SUA pentru găsirea prototipului de mască de protecţie de înaltă tehnologie. Masca concepută de Ciprian Burzo este dotată cu un senzor care detectează particulele de Covid-19.

Ciprian Burzo, absolvent al secţiei de Design Industrial şi Inginerie de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a obţiunut marele premiu al competiţiei organizate de MIT (Massachusetts Institute of Technology) cu scopul găsirii unei măşti de înaltă tehnologie care să ajute la stoparea răspândirii COVID-19 şi a altor viruşi.

O mască de faţă echipată cu un senzor care detectează particulele de Covid-19 din împrejurimi, proiectată de un inginer român, a obţinut premiul cel mai mare la un concurs de la MIT Media Lab, relatează The Calvert Journal.

Proiectul câştigător al lui Ciprian Burzo este o mască minimalistă, transparentă, cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone.

Prin intermediul unei aplicaţii, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenţi patogeni din aerul înconjurător. „Masca socială” colectează date privind alţi utilizatori din jurul vostru şi calculează riscul de infecţie cu Covid-19, după cum explică inventatorul.
„Conectarea măştii cu smartphone-ul nostru este o opţiune reală pentru viitor” .

Designul, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câştigat un concurs organizat de laboratorul de răspuns la pandemie al MIT, care a cerut inginerilor şi proiectanţilor să vină cu răspunsuri creative care să reimagina măştile de protecţie şi echipamentele individuale de protecţie (PPE).

„Conectarea măştii cu smartphone-ul nostru este o opţiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să ştim cine este infectat în zona noastră şi să fim informaţi pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opţiunile care vor apărea cu siguranţă în masca viitorului”, a explicat Burzo.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: