Pulsoximetrul: ce este, cu ce ne ajută, de ce să-l alegem?

November 29, 2020
291 Views

Pulsoximetrul – nu toată lumea a auzit de acest dispozitiv-minune, care în zilele pe care le trăim poate să facă minuni. Când spun minuni, mă refer la posibilitatea de a ne arăta starea de sănătate pe care o avem într-un timp foarte scurt.

Pulsoximetrul este un dispozitiv medical ce se prinde de deget pentru a măsura pulsul și nivelul oxigenului din sânge (saturația de oxigen). Este un dispozitiv ce se poate folosi și la domiciliu, fără o pregătire medicală, ceea ce îl face foarte util mai ales pentru persoanele care au probleme respiratorii sau cardiace.

Acesta este un dispozitiv non-invaziv, destinat verificării la fața locului a saturației de oxigen din sânge, a hemoglobinei arteriale (SpO2) și a frecvenței pulsului pacienților adulți și pediatrici.

Se poate folosi atât în unitățile medicale (cabinete, secția de interne, terapie intensivă), dar și casnic. Pentru că este un dispozitiv general, nu unul profesional, acesta nu este destinat monitorizării continue a pulsului sau a saturației. Pentru acest lucru sunt folosite aparate profesionale, cele cu care sunt utilate cabinetele medicale.

Sunt afecțiuni cardiorespiratorii care au nevoie de o monitorizare foarte atentă a pulsului sau a oxigenului din sânge. Tocmai din acest punct de vedere, utilizarea unui pulsoximetru este bine-venită și foarte utilă.

Cum se folosește pulsoximetrul?

Pentru o utilizare corectă a pulsoximetrului trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile fiecărui producător. Nu toate pulsoximetrele au aceleași indicații de folosire, nu toate au aceiași parametri de măsurare. Pe lângă asta, trebuie să acordăm o atenție sporită și altor cerințe ale producătorilor, pentru a avea un răspuns corect din partea aparatului.

De exemplu, rezultatul afișat poate fi influențat de un deget care are ojă/lac pe unghie. Poate influența spectrul de lumină ce trece prin deget, lumina ce este receptată de senzorii pulsoximetrului și astfel este afișat rezultatul.

Dacă până acum ceva vreme era nevoie de analize de sânge pentru a vedea saturația de oxigen din sânge, acum suntem scutiți de acest lucru. Datorită tehnologiei avansate a apărut și acest dispozitiv medical, care într-un timp-record de câteva secunde ne indică starea de sănătate.

Pulsoximetrul se prinde de regulă de un deget, de preferat degetul mijlociu de la mâna dreaptă, cel puțin asta recomandă specialiștii, conform unui studiu realizat în 2015. Se așteaptă aproximativ 5 secunde, o durată medie a dispozitivelor medicale de tip casnic, iar rezultatele sunt afișate pe display-ul digital.

Care sunt valorile normale ale saturației de oxigen și ale pulsului?

Valorile înregistrate de un pulsoximetru bun trebuie interpretate. Pentru a fi interpretate corect, trebuie să știi care sunt valorile normale pe care ar trebui să le ai.

Valorile normale nu sunt întotdeauna un standard, deoarece valorile afișate de pulsoximetru pot fi influențate de vârsta pacientului, de starea de sănătate sau de o medicație pe care o ia în acel moment.

Frecvența cardiacă normală are valori cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dacă se depășesc aceste valori sau sunt sub limita aceasta, pacientul poate avea probleme cardiace, dar nu este obligatoriu. Sunt excepții în care depășirile valorilor sunt normale, în condițiile în care sunt alte aspecte cunoscute ce influențează aceste rezultate.

Saturația de oxigen din sânge trebuie să aibă valori între 95% și 100%. Aici este foarte important ca saturația de oxigen să nu scadă sub 95%. Dacă a ajuns la un nivel sub 90%, acesta indică faptul că organismul are o lipsă acută de oxigen și trebuie obligatoriu să se aducă un surplus de oxigen. Acest lucru, din punct de vedere medical, se numește HIPOXEMIE.

De ce să alegem un pulsoximetru?

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: