Top 10 schimbări aduse Codului fiscal

November 27, 2020
211 Views

 

După trei ani de aşteptare, mai multe modificări fiscale cerute de mediul de afaceri au fost adoptate recent. Iată un top al celor mai importante 10 noutăţi, realizat de Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică PwC România.

O serie de modificări aduse Codurilor fiscal şi de procedură fiscală printr-un proiect de lege votat de Parlament pe 24 noiembrie 2020 vin într-un moment în care mediul de afaceri are nevoie de un cadru fiscal mai clar şi mai modern, pe fondul crizei sanitare care a afectat operaţiunile şi a generat incertitudine fără precedent, potrivit lui Daniel Anghel. Este vorba de un proiect care include multe propuneri ale mediului de afaceri şi a cărui „naştere” nu a fost deloc uşoară. „Dacă ne gândim că de la iniţierea proiectului până la adoptare au trecut aproape trei ani, ne dăm seama că este un termen neobişnuit de mare în condiţiile în care schimbările legislaţiei fiscale sunt de obicei rapide, unele chiar peste noapte. Ca să ne dăm seama mai bine cum evoluează procesul legislativ, am calculat durata alocată consultării publice şi am constatat că, începând din 2017, proiectele de acte normative cu implicaţii fiscale au fost adoptate în medie în circa 70 de zile de la lansarea publică”, afirmă Anghel.

Cu acest proiect, însă, susţine el, lucrurile au stat diferit pentru că mediul de afaceri, prin organizaţiile reprezentative din cadrul Coaliţiei pentru dezvoltarea României, a fost puternic implicat şi procesul de consultare a fost unul foarte serios.

În primăvara anului 2018, la invitaţia Ministerului de Finanţe, asociaţiile de afaceri au început să lucreze la modificarea Codurilor, preocuparea majoră fiind pentru reglarea unor prevederi neconforme cu legislaţia şi jurisprudenţa europeană, ajustarea unor reguli care s-au dovedit greoaie sau împovărătoare, suplimentarea unor beneficii pentru angajaţi şi alinierea cadrului fiscal la principii moderne care sprijină investiţiile.

Anul 2018 a venit cu celebra OUG 114, iar agenda mediului de afaceri a fost deturnată, şi nici anul 2020 nu a venit cu linişte şi stabilitate, ci dimpotrivă cu o mare incertitudine socială şi economică, iar priorităţile autorităţilor au fost şi încă sunt situaţia de sănătate publică şi măsurile de sprijin rapid pentru economie.

Cu toate acestea, mediul de afaceri a continuat să susţină proiectul demarat în 2018 care, în cele din urmă, a primit votul final în parlament, dând un semnal pozitiv pentru companii şi investitori că vocile lor sunt, totuşi, auzite de decidenţi, potrivit lui Daniel Anghel.

Iată care sunt cele mai importante zece modificări ale Codurilor fiscal şi de procedură fiscală adoptate de parlament.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: