Cerasela Libeg, expert HEPAMED- DISPONIBILITATEA DE A FI CORECȚI

 

Prin creșterea accesului femeilor la servicii de prevenție în cazul bolilor hepatice cronice

cu virus B și C sunt așteptate răspunsuri empatice față de bolnavii din familie, având ca bază o informare corectă și disponibilitate pentru un comportament corect față de ei.

Empatia este capacitatea de a recunoaște și abilitatea de a te pune în locul celuilalt, reflectând la ceea ce  gândește şi simte, la modul cum reacționează, înțelegând totodată ce așteptări are de la ceilalți.

Informarea corectă  presupune cunoașterea mecanismelor de transmitere a bolii hepatice,

de prevenție și tratament, precum și cunoașterea efectelor sociale, cognitiv-comportamentale și emoționale asociate bolii.

Disponibilitatea de a ne comporta corect nu e doar dorința de a fi adecvați  față de ceilalți,

ci este reprezentată și de respectarea particularităților de funcționare dată de boală, fără a-i marginaliza pe bolnavi.

Rolul femeilor care au membri ai familiei cu hepatită cronică de tip B sau C – sau sunt ele însele infectate – în implementarea serviciilor de sănătate va fi de prevenire, depistare și tratament al celor bolnavi. De asemenea , educația la nivel de familie este optimizată în condițiile unei informări corecte, iar complianța la tratament a bolnavilor va fi influențată pozitiv.

Bolnavii cronici cu hepatite virale B și C pot fi discriminați din cauza stigmei și a prejudecăților, acestea generând anxietate sau chiar depresie.

În situațiile de necunoaștere a acestor boli, teama față de propria îmbolnăvire, dar și de posibila infectare a celor apropiați, frica de pierderile cauzate de boală, toate sunt asociate comportamentului de respingere a bolnavilor, care se află într-un proces solicitant de adaptare continuă la boala cronică. Reacția de respingere și marginalizare are efecte cum ar fi gesturile injuste, de denigrare, umilire, jignire  şi izolare a bolnavului, generând traume cu efect asupra stimei de sine, dar și a încrederii în ceilalți.

Originea atitudinilor greșite concretizate în stigmatizarea celorlalți este necunoașterea și ignoranța. Prejudecățile ne determină să-i etichetăm pe bolnavi, să-i considerăm  diferiți de restul și să-i discriminăm.

Creșterea accesului femeilor la servicii de prevenție a infecției cu viruși hepatic poate avea un rol important și pentru că prin informarea, educarea și conştientizarea lor asupra consecințelor acestei boli poate fi redusă stigmatizarea bolnavilor, care vor fi susținuți adecvat.

 

Cerasela Libeg, expert HEPAMED

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: