STUDIU. Oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă

November 20, 2020
289 Views

37% dintre respondenţii unui studiu care au experimentat şi munca de la birou şi munca de acasă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă, pentru că apar spontan mai multe activităţi, vor să demonstreze că pot lucra eficient sau întrerup lucrul pentru activităţi casnice, transmite Agerpres.

„Oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă. 37% dintre respondenţii care au experimentat şi munca de la birou şi munca de la domiciliu/ regimul telemuncă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă. 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situaţii, iar cei mai puţini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou. Principalele motive ale unui program de muncă prelungit de acasă sunt: apar spontan mai multe activităţi ce trebuie rezolvate – 47%; vor să demonstreze că pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, şi de acasă – 42%; preferă să nu se întrerupă din ritmul de muncă/ concentrare – 38%; întreruperi datorate membrilor familiei sau activităţilor casnice – 30%”, potrivit unui comunicat al agenţiei de cercetare de piaţă Wisemetry Research, realizatorul studiului.

Femeile se regăsesc în mai mare măsură în situaţia de a munci mai mult atunci când lucrează în regim telemuncă. Mai mult de atât, în rândul celor care se întrerup de la sarcinile de lucru pentru a se ocupa de activităţi domestice 78% sunt femei şi doar 22% sunt bărbaţi.

Întreruperile din timpul zilei pot impacta în mod real timpul alocat lucrului, prin fragmentarea fluxului de concentrare, sau pot genera percepţia că s-a muncit mai mult prin prisma faptului că duc la epuizare mentală şi la un efort sporit/ ritm alert de activitate pe parcursul zilei.

„În comparaţie cu munca de la birou, telemunca încurajează gândirea creativă, dar pentru unii angajaţi poate întreţine stări de anxietate şi poate îngreuna comunicarea între colegi. Peste o treime dintre respondenţi consideră că sunt mai creativi atunci când muncesc de acasă, în timp ce un sfert apreciază că munca de la birou îi ajută să fie mai creativi. În plus, munca de acasă pare să încurajeze şi adoptarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase, precum luarea mesei de prânz şi desfăşurarea activităţilor fizice/ sportive”, se precizează în comunicatul citat.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: