Preşedintele Klaus Iohannis : Trebuie gasite solutii pentru stimularea inovarii, incurajarea investitiilor si cresterea rolului cercetarii

November 20, 2020
260 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, că trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii-cheie precum medicina, biotehnologia sau energia verde.

El a făcut o vizită la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

“În ultimii ani, cercetarea din România, din păcate, nu a beneficiat nici pe departe de atenţia şi finanţarea cuvenite, situaţie care a avut, indiscutabil, un impact negativ asupra calităţii vieţii noastre, a tuturor. Cercetarea este o componentă indispensabilă a dezvoltării pe termen lung a economiei naţionale, dar şi europene, iar guvernarea actuală ştie acest lucru şi va acţiona în consecinţă. Eu sunt ferm convins că România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaştere şi inovare. De aceea, trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii-cheie cum sunt medicina, biotehnologia sau energia verde”, a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, România are în domeniul cercetării un avantaj competitiv “imens” datorită capitalului uman.

“Avem cercetători cu performanţe impresionante, avem tineri remarcabili, dedicaţi şi creativi. Dar, dincolo de acest potenţial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligenţă instituţională, inclusiv pentru a valorifica şi folosi corespunzător oportunităţile europene în materie de finanţare. Finanţarea prin fonduri structurale reprezintă o soluţie pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menţinerea tinerilor medici şi cercetători în ţară, cât şi la reîntoarcerea celor plecaţi sau la implicarea diasporei în proiectele din România”, a declarat preşedintele.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: