În trimestrul al treilea din acest an, numărul locurilor de muncă vacante a fost 39.300, în creştere cu peste 5000 faţă de trimestrul anterior, a transmis miercuri dimineață Institutul Național de Statistică. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 15.700. Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică, alte activităţi de servicii, respectiv sănătate şi asistenţă socială. Sectorul bugetar a însumat circa o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.700 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 5.300 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 2000 locuri vacante în învăţământ.
În industria prelucrătoare s-a concentrat peste 20% din numărul total al locurilor de muncă vacante (7,9 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,73%.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în hoteluri şi restaurante (0,02%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%), respectiv industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (0,29% pentru fiecare în parte).
Activităţile economice mai sus menţionate au avut şi cele mai puţine locuri de muncă vacante, atingând fiecare valori de până la 0,1 mii locuri vacante.
…..