Mentă – beneficii și proprietăți. De ce este recomandat să consumi izmă bună

November 19, 2020
209 Views

Menta sau izma, așa cum mai este denumită în popor, este una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante medicinale datorită proprietăților sale terapeutice. Descoperă care sunt beneficiile consumului de mentă.

Este planta ierboasă care se găsește în grădinile și pajiștile din întreaga țară și a fost folosită încă din antichitate în Egipt, Roma și Grecia. Sunt trei specii de mentă bună respectiv: de apă, dulce și un hibrid al celor două tipuri: mentă piperată.

CUPRINS:
-Mentă – caracteristici generale
-Compoziția chimică a mentei
-Proprietăți Mentă – beneficii
-Cum se face ceaiul de mentă
-Contraindicații

Mentă – caracteristici generale

Menta, Mentha piperita, este o plantă perenă extrem de rezistentă, care se răspândește ușor, crește în culturi și este o sursă bogată de vitamina A, C, fier, cupru, magneziu, potasiu, calciu, Omega 3, acizi grași și vitamina B2.
Mai este denumită și izmă de grădină sau izmă bună, are un gust înțepător și răcoritor, iar pentru scopuri medicinale, partea aeriană a plantei este folosită în totalitate, la fel și frunzele proaspete sau uscate ce pot fi folosite pentru infuzii sau ulei esențial.

Compoziția chimică a mentei

Frunzele plantei conțin o cantitate mare de uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi și substanțe polifenolice. Uleiul volatil din compoziția mentei este compus din timol, carvacrol, mentofuran, mentonă și mentol.
De asemenea, frunzele conțin și luteolină, rutină, hesperidină, acidicloregenic, cafeic, rosmarinic, colină, beta carotene, alfa și beta tocoferol, limonen, cincol, cariofilen, aldehidă acetică, etc.

Proprietăți :

-Antifermentative;
-Anticancerigene;
-Antiinflamatoare;
-Astringente ;
-Antiseptice;
-Analgezice;
-Cicatrizante;
-Dezinfectante;
-Spasmolitice;
-Sedative;
-Decongestionante;
-Expectorante.

Mentă – beneficii

Poate ameliora simptomele indigestiei
Un studiu clinic efectuat la persoanele cu indigestie a arătat că o combinație de ulei de mentă și ulei de chimen luate în capsule a avut efecte similare cu medicamentele utilizate pentru tratarea indigestiei. Acest lucru a contribuit la ameliorarea durerilor de stomac și a altor simptome digestive.
Studiile care subliniază capacitatea mentei de a ameliora indigestia au folosit ulei de mentă mai degrabă decât frunze proaspete sau uscate.

Izma poate îmbunătăți funcțiile creierului
Pe lângă ingerarea de mentă, există afirmații care susțin că inhalarea aromei uleiurilor esențiale din plantă ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției creierului.
……

Leave A Comment

%d bloggers like this: