Secretul Polidin: vaccinul care a protejat întreaga Românie de infecții

November 9, 2020
229 Views

Celebrul vaccin Polidin a fost unul dintre cele mai recomandate vaccinuri antigripale de către medicii români. Preparatul polibacterian a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în anul 2012.

Cercetătorii vremii au testat pe propriile corpuri vaccinul ce i-a protejat pe români de infecții decenii la rând.

„Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri, își amintește fosta șefă de producție a acestui vaccin, Sylvia Hoișie.

Pentru Sylvia Hoișie, copilăria a fost una dintre cele mai grele perioade din viață. Aceasta a trăit dramele Holocaustului, s-a luptat cu stigmatul de „jidancă’ și a îndurat foametea și mizeria din Transnistria.

După război, a făcut medicina în România și a avut un rol decisiv în apariția pe piață a Polidinului. În anii ’60, Franța, Germania, Elveția și chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare. Ideea de a crea un preparat care să lupte cu o gamă largă de infecții bacteriene a fost preluată de cercetătorii tineri din Iași și București. Aceștia s-au apucat imediat de treabă.

‘La Iaşi, din colectivul care a început cercetările făceau parte patru persoane, dar la Bucureşti erau mai mulţi. Eram cu toţii foarte tineri, media de vârstă fiind în jur de 25-26 de ani, şi plini de chef de lucru’, își amintește Sylvia Hoișie, potrivit adevărul.ro.
Muncă, talent și determinare
Pentru Polidin s-a lucrat șase ani și au fost folosite doar ingrediente românești pentru producerea acestuia.
Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franţa ca să-i aducem în România. Pe lângă microbii indigeni, în compoziţia produsului intrau bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu, dar putem spune că şi fiola constituia tot un ingredient.

Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucureşti aveau o tematică, noi de la Iaşi, o altă tematică de investigat. Aşa am reuşit să observăm că preparatul poate să oprească o infecţie, mai ales infecţiile tractului respirator superior’, a declarat cercetătoarea.

Vaccinul a fost oficial recunoscut de autoritățile românești printr-un document care a venit în primăvara anului 1966. S-au efectuat numeroase teste pe animale și, ulterior, pe om.

‘L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce. După ce l-am produs a început adevărata cercetare: să vedem în ce afecţiuni este eficient, dacă nu produce la copii efecte adverse, dacă putea fi prescris şi femeilor însărcinate, dacă nu avea o acţiune toxică asupra fătului.

Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunităţi, pentru a vedea dacă poate fi făcut anterior perioadelor de gripă, şi rezultatele au fost bune. Toată munca noastră era prezentată anual la sesiunile ştiinţifice ale Institutului Cantacuzino din Bucureşti, pentru că unitatea era şi de cercetare, şi de producţie’.

Polidinul „ucis’ de schimbare
Decenii la rând, Polidinul a fost un real succes pentru Institutul Cantacuzino, dar și pentru români. Însă anul 2000 a reprezentat declinul vaccinului. Pentru că se știa că România va intra în UE, cercetătorii se pregăteau pentru numeroase schimbări

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: