Noul Directorat National de Securitate Cibernetica va asigura capabilitatile si performanta in domeniul securitatii cibernetice

November 5, 2020
250 Views

Noul Directorat Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va asigura capabilităţile şi performanţa necesare în domeniul securităţii cibernetice, la nivel naţional, pentru o perioadă de cel puţin zece ani şi va putea face faţă provocărilor pe care dinamicile de dezvoltare tehnologică le vor ridica în spaţiul cibernetic.

“La momentul actual, evoluţiile rapide din domeniul cyber la nivel internaţional şi european au arătat că este nevoie de noi structuri şi mecanisme de cooperare, capabilităţi naţionale şi un mod nou de abordare a ameninţărilor şi crizelor de securitate cibernetică. Vrem ca România să fie recunoscută ca unul din liderii securităţii cibernetice din UE. Pentru aceasta, e nevoie de o nouă abordare şi construcţie instituţională civilă, ce poate fi îndeplinită doar prin înfiinţarea urgentă a noului Directorat Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC)”, a declarat, pentru AGERPRES, Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

În acelaşi context, directorul CERT-RO scria pe Facebook, în urmă cu câteva zile, că o instituţie, concepută în anul 2011 pentru a fi un serviciu sau birou modest dintr-un minister sau altul, nu mai poate fi acea entitate civilă de clasă şi un actor-cheie pentru implementarea strategiei naţionale de securitate cibernetică.

“Ceea ce nu are CERT-RO sunt acele elemente ce opresc profesioniştii adevăraţi în securitate cibernetică să bată (cu zecile) chiar acum la uşa instituţiei, pentru a se a se alătura acesteia”, menţiona Cîmpean.

Potrivit oficialului, Directoratul este exact acel “ceva”, care va fi atractiv pentru noua generaţie de talente şi competenţe cyber, dar şi pentru femeile care activează în această profesie, dar va avea şi un design şi o bază legislativă moderne.

“Este momentul să fim oneşti şi să recunoaştem că, în domeniul securităţii cibernetice, ceea ce a fost ok acum 10 ani, acum un an sau azi, nu mai este suficient pentru mâine. Un CERT-RO conceput prin 2011 pentru a fi, aşa cum am punctat anterior, (doar) un serviciu/birou modest de minister, nu poate fi acea instituţie civilă de clasă internaţională şi actor cheie pentru implementarea strategiei naţionale de securitate cibernetică. Vrem ca Directoratul să poată să poziţioneze ferm România ca un lider recunoscut în securitatea cibernetică. De aceea e nevoie de o schimbare instituţională şi de crearea Directoratului, acum”, a afirmat directorul general al CERT-RO.

…..

Proiectul de OUG are ca efect crearea unei instituţii noi, care va sprijini şi stimula în mod direct inovarea, noile tehnologii, produse şi servicii, precum şi mediul concurenţial în domeniul securităţii cibernetice din România. În acelaşi timp, Directoratul va aduce fonduri la bugetul statului, iar înfiinţarea sa va contribui în mod direct la creşterea accelerata a domeniului produselor şi serviciilor de securitate cibernetice în România. AGERPRES

Foto : securitatea-cibernetica.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: