Intra in vigoare noul SUMAL, un important instrument in lupta cu taierile ilegale de padure

November 2, 2020
210 Views

SUMAL 2.0, cel mai important instrument in lupta cu taierile ilegale de padure, intra in vigoare la 1 noiembrie, anunta Ministerul Mediului. Incepand cu aceasta data, toti cei peste 100.000 de utilizatori ai sistemului, dintre care peste jumatate sunt noi, vor incepe sa opereze in acest sistem informatic.

“SUMAL 2.0, cel mai important instrument in lupta cu taierile ilegale de padure, intra in vigoare la 1 noiembrie 2020. Incepand cu aceasta data, toti cei peste 100.000 de utilizatori ai SUMAL 2.0, dintre care peste jumatate sunt noi, vor incepe sa opereze in acest sistem informatic”, a informat ministerul.

Prin modificarea Codului Silvic, promulgat la inceputul lunii septembrie, apare obligativitatea detinerii avizului de transport nu doar pentru materialul lemnos, ci si pentru toate celelalte produse din lemn: rumegus, biomasa, coaja arborilor si orice rest de lemn. Aceasta modificare introduce automat, ca utilizatori in SUMAL, zeci de mii de noi agenti economici, care pana acum nu aveau obligatia raportarii in sistem. Toate operatiunile de ordin tehnic pentru adaptarea SUMAL 2.0 la noile prevederi din Codul Silvic au fost deja realizate.

In acest context, Guvernul Romaniei a decis, in sedinta de miercuri, 28 octombrie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), acordarea unei perioade de gratie tuturor noilor utilizatori ai SUMAL 2.0 de a se familiariza cu noul sistem, prin extinderea obligativitatii utilizarii vechii versiuni a sistemului pana la data de 30 ianuarie 2021. Pana la aceasta data, cele doua sisteme vor functiona in paralel. Utilizatorii sunt obligati sa le foloseasca concomitent. Dupa acest termen, urmarirea trasabilitatii se va realiza exclusiv prin noul SUMAL.

Leave A Comment

%d bloggers like this: