Efectele economice în lanț ale muncii la domiciliu: ce domenii sunt afectate

October 24, 2020
164 Views

Homeoffice ar putea fi modelul de muncă al viitorului. Dar dacă milioane de oameni nu vor mai face naveta zilnic, din acest motiv, urmările ar putea fi dramatice în cele mai diverse domenii de activitate, arată o analiză Deutsche Welle.

Bunele experienţe dobândite cu homeoffice în timpul crizei generate de coronavirus au impresionat vizibil câte un şef de firmă sau altul. „Pe fundalul noilor experienţe şi cunoştinţe dobândite, numeroase întreprinderi planifică folosirea mai intensă a muncii la domiciliu şi după depăşirea crizei”, afirmă Daniel Erdsiek, expert în domeniul economiei digitale în cadrul Centrului pentru Cercetare Economică Europeană (ZEW), făcând referire la un sondaj efectuat cu concursul a 1800 de firme.

Homeoffice înseamnă, însă, şi mai puţini navetişti în aglomeraţiile urbane. Şi aceasta ar putea avea urmări negative, după cum rezultă din analiza asiguratorului de credite Altradius. Numărul falimentelor ar creşte, avertizează Michael Karrenberg, director regional în cadrul Altradius.

Karrenberg recunoaşte că aproape nicio firmă nu şi-a diminuat notabil productivitatea din cauza muncii la domiciliu, „dar din cauza amplificării muncii mobile activităţile de afaceri vor cunoaşte o permutare. Aceasta va genera nesiguranţă crescândă mai ales în branşele ale căror încasări depind de numeroşii navetişti în oraşe şi de cei care lucrează în birourile sediilor de firme.”

Sunt luate sub lupă cheltuielile pentru chirii

Potrivit studiului realizat de Altradius, faptul că birourile au rămas goale luni în şir în întreprinderi a dat de gândit direcţiilor de control al eficienţei. A apărut întrebarea dacă mai este necesar şi dacă mai merită pe viitor să închirieze pentru fiecare angajat un spaţiu, astfel încât acesta să aibă un birou fizic. În numeroase cazuri costurile s-ar putea dovedi prea ridicate, mai ales în situaţia firmelor mari, care adesea cheltuie anual milioane pe chirii.

Drept urmare, e posibil ca numeroase companii să nu-şi prelungească actualele contracte de închiriere în anii ce vin. Aceasta ar putea determina la rândul ei o diminuare dramatică a profiturilor realizate de fondurile imobiliare pentru birouri, în cazul în care nu se va găsi un model de afaceri profitabil pentru folosirea spaţiilor rămase goale.

Reacţia în lanţ îi va afecta şi pe investitori

Cei care vor avea de pierdut de pe urma acestei evoluţii vor fi, pe lângă investitorii privaţi, şi numeroşi investitori instituţionali, care trăiesc din profiturile generate de investiţiile lor. Între aceştia se numără bănci, case de pensii, societăţi de capital şi investiţii, case de sănătate, instituţii religioase, asociaţii şi fundaţii. Acestea ar putea înregistra, în parte, pierderi considerabile.

Birouri goale pe termen lung ar însemna şi cantine goale. Şi restaurantele şi bistrourile aflate în vecinătatea sediilor de firmă vor înregistra scăderi dramatice ale încasărilor fiindcă nu vor mai vinde decât puţine mese de prânz.

Industria hârtiei, gastronomia, industria textilă

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: