Priorităţile Iniţiativei celor Trei Mări şi implicarea SUA

October 19, 2020
167 Views

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la summitul Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia în format de videoconferinţă. Liderii statelor care fac parte din acest parteneriat vor discuta în principal despre finanţarea proiectelor de infrastructură transfrontalieră şi digitalizarea sectorului energetic şi al transporturilor. Iniţiativa este sprijinită acum de SUA, care vor să împiedice expansiunea Chinei în Europa.

Initiaţiva celor Trei Mări este o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului.

În condiţiile în care restricţiile sanitare nu au permis organizarea, în acest an, a unei noi ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, aceasta a fost înlocuită cu un Forum online, în deschiderea căruia preşedintele Iohannis va transmite un mesaj, alături de ceilalţi preşedinţi din regiune, precizează site-ul Preşedinţiei române, presidency.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul din 2020 reprezintă un pas important în procesul de consolidare a Iniţiativei celor Trei Mări, care a fost iniţiat prin deciziile luate la Summitul găzduit de preşedintele Iohannis în septembrie 2018. Cadrul general pentru discuţie îl va constitui evaluarea progreselor înregistrate, a valorii adăugate şi a reperelor viitoare ale Iniţiativei.

“Sunt aşteptate progrese în implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreată la Summitul de la Bucureşti (2018), care a fost completată ulterior, precum şi în ceea ce priveşte funcţionarea Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, în care România, prin EximBank, şi Polonia, prin Banca de Dezvoltare (BGK), sunt state fondatoare. Cu prilejul Summitului va fi lansat şi un raport privind conectivitatea inteligentă”, arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat din 16 septembrie 2020.

Summitul Virtual şi Forumul Web al I3M din 19 octombrie, care implică şefi de stat, se va concentra pe viitorul iniţiativei, finanţarea proiectelor de infrastructură transfrontalieră şi pe digitalizarea sectorului energetic şi al transporturilor. În ceea ce priveşte transporturile, ţara gazdă Estonia va prezenta viziunea privind conectivitatea inteligentă şi experienţa digitală extinsă pe care o implică, se arată pe site-ul Summitului din 2020, https://3seas.eu/.

Alături de şefii de stat ai ţărilor participante la Iniţiativa celor Trei Mări, vor mai fi prezenţi, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost iniţiată în 2015 şi este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Iniţiativa are ca obiectiv creşterea convergenţei şi a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone şi state membre ale UE, prin creşterea interconectivităţii în regiune, în domeniile energiei, transporturilor şi celui digital. Principiile de bază ale Iniţiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creşterea coeziunii la nivel european şi consolidarea legăturilor transatlantice.

De la instituirea sa şi până în prezent, au avut loc patru summituri ale Iniţiativei celor trei Mări: la Dubrovnik (Croaţia) în 2016, la Varşovia (Polonia) în 2017, la Bucureşti (România) în 2018 şi la Brdo (Slovenia) în 2019.

Implicarea SUA
12 state aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră vor să-şi extindă împreună infrastructura. Iniţiativa este sprijinită acum de SUA, care vor să împiedice expansiunea Chinei în Europa, scrie DW.
…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: