Peste jumatate dintre bolnavii cronici din Romania sunt de parere ca pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra calitatii ingrijirilor medicale si ca afectiunile de care sufereau s-au agravat din acest motiv. In plus, numarul spitalizarilor din Romania a scazut cu 48% in perioada martie-august 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Mai multe spitale au fost desemnate pentru a trata COVID-19, cu toate ca doua treimi au acreditari de categorii inferioare, ceea ce nu garanteaza cele mai bune rezultate, potrivit unui raport al Observatorului Roman de Sanatate.
Cel mai mult au avut de suferit bolnavii de HIV/SIDA si de diabet, unde au fost inregistrate cele mai reduse spitalizari. Oncologia a fost cel mai putin afectata. Tuberculoza a inregistrat o reducere moderata a spitalizarilor.
Scaderea numarului de internari pe fiecare boala cronica:
– Scadere cu 80% a numarului de internari pentru bolnavii HIV/SIDA. O treime din bolnavii HIV chestionati afirma ca pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite.
– Scadere cu 67% a numarului de internari pentru bolnavii de diabet. O treime din bolnavii cu diabet chestionati afirma ca pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale.
– Scadere cu 57% a numarului de internari pentru bolnavii de scleroza multipla. Trei sferturi din bolnavii chestionati afirma ca pandemia a afectat negativ serviciile medicale.
– Scadere cu 50% a numarului de internari pentru bolnavii de tuberculoza.
– Scadere cu 46% a numarului de internari pentru bolnavii cu afectiuni oncologice.
51,4% intre bolnavi considera ca afectiunea cronica de care sufera s-a agravat in perioada pandemiei, iar 77,5% dintre oameni sustin ca au in continuare probleme in a beneficia de serviciile medicale necesare.