Peste 80% dintre romani arunca mancare. Fructele, legumele si painea, cele mai risipite alimente

October 17, 2020
424 Views

 

Peste 80% dintre romani arunca mancare, fructele, legumele si painea sunt alimentele risipite in cea mai mare proportie, iar principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii si restaurantele, arata rezultatele unui studiu coordonat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

USAMV alaturi de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnica a Moldovei si Universitatea Sainte Cyrille et Method din Skopje, impreuna cu echipa din proiectul Food Waste Combat, au realizat in perioada iunie – septembrie 2020 un studiu cu privire la risipa alimentara in gospodarii din Romania, Republica Moldova si Macedonia, iar rezultatele sunt prezentate vineri, in cadrul unui webinar.

Studiul a facut parte din proiectul “Zero Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO” (Zero risipa, pentru o productie si un consum responsabil in Europa centrala si orientala), finantat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

Rezultatele obtinute arata ca, indiferent de tara de provenienta, respondentii declara, in masura covarsitoare, ca arunca mancare. Astfel, in Romania, 83% dintre participantii la studiu afirma ca au acest obicei, in Republica Moldova, 78,7%, iar in Macedonia, 67,2%.

“Subiectul risipei alimentare starneste un interes crescut pentru foarte multi respondenti, cei mai multi care se declara interesati de acesta fiind consumatorii din Romania (aproximativ 60%). Se constata astfel o contradictie intre <> si <>, ceea ce denota o educatie insuficienta cu privire la comportamentul de consum sustenabil al populatiei din cele trei tari. Fructele, legumele si painea sunt alimentele risipite in cea mai mare proportie, iar principalele motive pentru care participantii la studiu arunca alimentele sunt data de expirare si alterarea acestora”, a transmis coordonatorul echipei de cercetare de la USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cristina Pocol.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: