Peste 80% dintre romani arunca mancare, fructele, legumele si painea sunt alimentele risipite in cea mai mare proportie, iar principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii si restaurantele, arata rezultatele unui studiu coordonat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.
USAMV alaturi de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnica a Moldovei si Universitatea Sainte Cyrille et Method din Skopje, impreuna cu echipa din proiectul Food Waste Combat, au realizat in perioada iunie – septembrie 2020 un studiu cu privire la risipa alimentara in gospodarii din Romania, Republica Moldova si Macedonia, iar rezultatele sunt prezentate vineri, in cadrul unui webinar.
Studiul a facut parte din proiectul “Zero Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO” (Zero risipa, pentru o productie si un consum responsabil in Europa centrala si orientala), finantat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.
Rezultatele obtinute arata ca, indiferent de tara de provenienta, respondentii declara, in masura covarsitoare, ca arunca mancare. Astfel, in Romania, 83% dintre participantii la studiu afirma ca au acest obicei, in Republica Moldova, 78,7%, iar in Macedonia, 67,2%.
…..