Ghidul convieţuirii cu COVID-19

October 15, 2020
171 Views

Medicii de familie au publicat o scrisoare deschisă în care îi învaţă pe pacienţi ce să facă în cazul în care suspectează că s-au infectat cu SARS-CoV-2 sau dacă au fost testaţi pozitiv.

Printre altele, aceştia subliniază că o persoană diagnosticată nu are nevoie de retestare. Indiferent de rezultatele unui alt test, aceasta nu mai este considerată contagioasă după 14 zile de izolare, dar şi că persoanele care au venit în contact cu o persoană considerată „contact direct” al unui bolnav nu vor fi carantinate.

Potrivit ghidului, persoanele care au semnele unei boli respiratorii sau alte semne despre care au auzit că pot fi caracteristice pentru COVID-19 trebuie să rămână acasă şi să contacteze medicul de familie sau să sune la 112. Pacienţii vor fi testaţi dacă este necesar de o echipă specializată care se va deplasa la domiciliul lor la decizia Direcţiei de Sănătate Publică sau a serviciului medical de urgenţe 112. Rezultatul pozitiv este transmis de laborator către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) teritorială şi astfel pacientul este luat în evidenţa DSP.

Pasul următor este contactarea de către DSP a pacientului pentru a fi transportat la o unitate sanitară pentru evaluarea obligatorie şi efectuarea anchetei epidemiologice. Tot DSP este cea care trebuie să elibereze în 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare o „decizie de izolare” în baza căreia se poate solicita concediul medical. Pacienţii care sunt pozitivi şi aleg să rămână la domiciliu au nevoie de o evaluare medicală într-o instituţie abilitată la care vor ajunge cu ambulanţa, şi nu cu mijloacele de transport în comun. Apoi, este nevoie ca bolnavul să se izoleze pe cât posibil de restul familiei, singur într-o cameră şi cu baie separată. Dacă acest lucru nu este posibil, sfatul este ca pacientul să doarmă separat, să stea continuu cu mască şi să dezinfecteze obiectele de folosinţă comună după ce le atinge. Totodată, el va anunţa medicul de familie pentru a fi luat în evidenţă şi pentru a discuta zilnic cu acesta despre starea sa de sănătate.

În cazul în care starea de sănătate a pacientului se agravează brusc, el este îndemnat să apeleze serviciul de urgenţă 112.

Contacţii „contacţilor direcţi“ nu se carantinează

Cei care aleg să rămână acasă se vor carantina împreună cu pacienţii pe întreaga perioadă dacă la ancheta epidemiologică făcută de DSP au fost declarate acele persoane. În cazul în care încep să aibă semnele unei boli respiratorii vor contacta medicul de familie sau serviciul de urgenţă 112. Cei care au venit în contact cu o persoană considerată „contact direct” al unui bolnav nu vor fi carantinaţi, chiar dacă locuiesc la aceeaşi adresă sau sunt colegi de muncă cu acesta.

O persoană diagnosticată nu are nevoie de retestare. Indiferent de rezultatele unui alt test, persoana bolnavă nu mai este considerată contagioasă după 14 zile de izolare, dacă nu are simptome. Persoana care a fost bolnavă se poate reîntoarce la muncă sau la şcoală după 14 zile dacă nu mai are simptome şi trebuie să respecte toate regulile de protecţie sanitară, cu mască obligatorie în primele zece zile.

Concediile medicale pentru angajaţi sau adeverinţele de motivare a absenţelor pentru elevi şi studenţi vor fi eliberate în baza deciziei de izolare/carantinare emisă de DSP. Persoanele care au ieşit din perioada de izolare de 14 zile vor transmite medicului de familie deciziile emise de DSP şi vor primi certificatul de concedii medicale.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: