Un nou spital în linie Covid la Cluj

October 13, 2020
349 Views

Clujul va ajunge la patru spitale care tratează pacienți oinfectați cu Sars-Cov-2. Spitalul Municipal Clujana intră de joi (15 octombrie) în linie Covid și va aduce cu sine și creșterea numărului de locuri destinate celor cu forme severe care au nevoie de îngrijire pe terapie intensivă (ATI).

35 de locuri la terapie intensivă are Clujul în acest moment pentru cazurile Covid-19. După intrarea Clujana, numărul va ajunge la 50.

Autoritățile iau în calcul și redeschiderea clinicii Medicală 1 de la Spitalul Județean, dar asta depinde de evoluția epidemiologică din următoarea perioadă. La Medicală 1 sunt încă 30 de paturi ATI.

În ultima săptămână la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-au discutat mai multe posibilități pentru creșterea, în primul rând, a locurilor de ATI destinate bolnavilor infectați cu Sars-Cov-2, Clujul confruntându-se cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri.

Deși s-a evitat pe cât posibil transformarea unor spitale în centre de primire a pacienților cu Sars-Cov-2, medicii nu mai au cum să-i trateze pe toți și este nevoie de o nouă unitate suport, fiindcă în prezent sunt sute de pacienți diagnosticați și puși pe liste de așteptare.

Spitalul Municipal este unul dintre cele mai bine dotate din Cluj-Napoca din punct de vedere logistic și medical. E susținut anual cu sume însemnate din bani publici, cu zeci de milioane de lei investiți de primărie. Medicii clujeni spun că spitalul are și circuite bine puse la punct și personal medical pregătit în orice moment să preia cazuri de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2. Până acum, Spitalul Clujana prelua pacienți non-covid din spitalele care tratează bolnavi infectați cu Sars-Cov-2.

De joi Clujana va deveni spital suport Covid și se va încerca degrevarea celor trei unități care preiau în acest moment cazuri, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Recuperare. Toate cele trei funcționează la capacitate maximă.

…..

Foto: transilvaniareporter.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: