Locul cu cea mai lungă denumire: un singur cuvânt de 85 de litere

October 11, 2020
177 Views

O colină din Noua Zeelandă este locul de pe Pământ cu cel mai lung nume format dintr-un singur cuvânt. Denumirea are nu mai puțin de 85 de litere și le dă mari bătăi de cap turiștilor care încearcă să o pronunțe.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu este numele unui deal de 350 de metri din apropierea orașului. Numele – a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai lung toponim din lume – este de cele mai multe ori abreviat de către locuitori pentru a facilita conversația, termenul folosit fiind „Taumata”.

Tradus din limba maori – limba nativă a populației băștinașe a Noii Zeelande – acest cuvânt ar însemna „vârful colinei unde Tamatea, bărbatul cu genunchi mari, cunoscut ca devoratorul pământului, a coborât, a suit și a devorat munții, în timp ce-i cânta la flaut unei persoane iubite.”

Dealul și-a primit numele de la un războinic maori, numit Tamatea. Potrivit legendelor, după ce fratele său a fost ucis într-o luptă cu un alt trib, Tamatea și-a petrecut următoarele zile cântând la fluier pe acest deal, pentru a își comemora ruda pierdută. Comunitatea maori a dorit să numească locația în cinstea sa și a ales această denumire, potrivit Business Insider.

În Europea, ce mai lungă denumire formată dintr-un singur cuvânt o are un sat din Țara Galiilor, cu 58 de litere și 19 silabe. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch are o populație de peste 3000 de locuitori, potrivit ultimului recensământ, din 2011.

Numele Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch înseamnă “Biserica Sfânta Maria (Llanfair) din luminișul (pwll) alunului alb (gwyngyll) de lângă (goger) pârâul rapid (y chwyrndrobwll) și Biserica Sf. Tysilio (llantysilio) din peștera roșie (gogogoch).”

Sursa: StirilePROTV

Leave A Comment

%d bloggers like this: