Consiliul European/Iohannis : O piata interna consolidata este menita sa creasca autonomia strategica a UE si sa reduca dependenta de terti

October 3, 2020
192 Views

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent joi şi vineri la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, a arătat că o piaţă internă consolidată este menită să crească autonomia strategică a Uniunii şi să reducă dependenţa faţă de terţi.

Conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, agenda reuniunii a cuprins discuţii cu privire la Piaţa Unică, politica industrială şi evoluţii în domeniul digital, dar şi relaţiile cu China. Liderii au abordat succint şi stadiul negocierilor UE – Regatul Unit asupra relaţiilor viitoare.

“În contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, liderii au avut o discuţie substanţială cu privire la necesitatea menţinerii unei coordonări eficiente la nivel european în ceea ce priveşte măsurile sanitare, accesul la medicamente şi obţinerea unui vaccin cât mai rapid, prezervarea funcţionalităţii pieţei interne şi a economiilor naţionale. În cadrul dezbaterilor privind Piaţa Unică, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că o piaţă internă consolidată este menită să crească autonomia strategică a Uniunii şi să reducă dependenţa faţă de terţi. În context, preşedintele României a arătat că autonomia strategică implică, în primul rând, o Piaţă Unică pe deplin funcţională, fără bariere şi obstacole, cu o bază industrială solidă şi o economie digitală puternică”, se precizează din comunicat.

Pentru consolidarea Pieţei Unice, preşedintele Iohannis a evidenţiat necesitatea dezvoltării cât mai extinse a infrastructurii fizice şi digitale, aspecte “esenţiale pentru creşterea nivelului de convergenţă şi coeziune” între statele membre.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: