Cerasela Libeg, expert HEPAMED – Femei. Hepatite. Stigma

September 30, 2020
389 Views

Femei. Hepatite. Stigma

 

Asigurarea celor mai înalte standarde posibile ale sănătății fizice și mintale reprezintă un progres considerabil pentru multe țări civilizate, dar dreptul la sănătate – pentru toți, fără discriminare – nu e respectat pe deplin în multe colțuri ale lumii, deoarece, pentru multe grupuri vulnerabile și marginalizate, standardele înalte de sănătate sunt extrem de  greu de atins, uneori imposibil.

Scopurile sunt să se prevină, identifice și găsească soluții în contextul îngrijirilor medicale, în special în acele situații în care inegalitățile sunt determinate de vulnerabilitatea datorată diferențelor sociale, de gen, etnie sau din cauza altor factori socio-economici.

Se pare că femeile  sunt mai vulnerabile la îmbolnăviri decât bărbații, deoarece biologic sunt mai sensibile și  există multe grupuri dezavantajate în care ele sunt dependente de  partener, de exemplu, și pot fi expuse traumelor și infectării în condiții de violență și abuz.

În Declarația ONU privind Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, din 20 decembrie 1993, se afirmă angajamentul statelor member de a preveni inechitatea față de femei și de a proteja drepturile lor la viață, la libertate și la siguranța persoanei, de a nu fi discriminate în niciun fel, de a beneficia de cele mai înalte standarde de sănătate fizică și psihică.

Dacă o femeie se îmbolnăvește de o boală infecțioasă sau/şi cronică (de ex. hepatita virala B sau C), va fi mai accentuată stigmatizarea și marginalizarea ei decât dacă ar fi vorba de un bărbat.

Stereotipurile din societate limitează capacităţile femeii bolnave la participarea socială, ca primă reacție. Din cauza marginalizării,  i se reduce dreptul la servicii medicale, care presupun costuri și sprijin, i se îngreunează accesul la informare și prevenție. Mediul în care trăiesc şi nivelul lor de educaţie fac ca marea majoritate a femeilor  bolnave să deţină resurse financiare suficiente doar pentru strictul necesar.

Barierele prezente în societate privind accesarea serviciilor de prevenție și tratament de către femeile cu boli infecțioase precum hepatitele (discriminarea, lipsa ori prezenţa redusă a serviciilor în mediul rural) reduc potenţialul de a obţine rezultate bune în controlul acestor boli, marginalizarea însăşi devenind un factor de risc pentru propagarea îmbolnăvirilor către alte persoane.

Sunt disponibile o multitudine de resurse informaţionale privind infecţia cu virusuri  hepatice, campaniile de vaccinare și serviciile de tratament există, dar accesul la acestea este adesea limitat din cauza unor comportamente discriminatorii.

Pentru a reduce vulnerabilitatea şi discriminarea femeilor cu boli hepatice cu virus B și C se recomandă ca lupta împotriva bolii să fie o prioritate.

Măsurile stabilite în Programul Naţional Cadru de Eradicare a Hepatitelor până în 2030 privind informarea, prevenția, diagnosticul și tratamentul trebuie să fie elaborate şi implementate în funcție de necesităţile fiecărei categorii de populaţie (de exemplu, populaţia generală – informarea despre căile de  transmitere şi specificul infecţiei cu virusuri hepatice; femeile din mediul rural sau din grupuri defavorizate – despre metodele de prevenție, posibilităţile de testare; cadrele medicale – informarea privind căile de transmitere şi specificul bolilor  hepatice etc).

Femeile deţin aceleaşi capacităţi şi potenţial de participare la dezvoltarea societății ca şi bărbații. Astfel, experiența pe care o posedă femeile cu boli virale hepatice poate deveni chiar ea un atu important în lupta contra infecţiilor.

 

Cerasela Libeg, expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: