Mierea, eficientă în infecțiile tractului respirator superior [studiu]

September 28, 2020
169 Views

Un studiu recent realizat la Universitatea Oxford a arătat că mierea este un remediu mai eficient pentru infecțiile tractului respirator superior decât alte remedii des utilizate.

În ultimii ani, comunitatea medicală este din ce în ce mai alarmată, deoarece bacteriile au dezvoltat rezistență la agenții antibacterieni. Unele studii au descoperit că prescrierea excesivă a antibioticelor grăbește ritmul în care crește rezistența. Deosebit de îngrijorătoare sunt rețetele de antibiotice scrise pentru bolile pe care nu sunt de natură să le ajute, pur și simplu din cauza solicitărilor pacienților.

Astfel de cazuri au loc adesea în ceea ce privește infecțiile de tract respirator superior, dintre care marea majoritate sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Din cauza acestor probleme, oamenii de știință au căutat alte terapii pentru aceste infecții și un remediu natural a început să iasă în evidență în mod deosebit: mierea.

S-a dovedit științific că mierea reduce episoadele de tuse și severitatea lor

Dovezi anecdotice au sugerat cu multe ocazii că mierea poate fi folosită pentru tratarea răcelilor în general și a tusei în special – oamenii o folosesc ca terapie de mii de ani. În acest nou efort, cercetătorii au analizat rezultatele mai multor studii clinice care testează eficacitatea terapiilor împotriva infecțiilor tractului respirator superior. În total, echipa a analizat datele din 14 studii clinice care au implicat 1.761 de pacienți.

Analizând datele din toate lucrările combinate, savanții au descoperit că studiile au inclus cercetări cu privire la practic toate tratamentele și remediile tradiționale pentru răceală și sinuzită, cum ar fi medicamentele care se pot lua de la farmacie fără prescripție medicală, precum și antibioticele și mierea.

În urma analizei, au constatat că mierea s-a dovedit a fi cea mai bună terapie dintre toate cele testate. Pe lângă faptul că s-a dovedit mai eficientă în tratarea tusei (cu 36% mai bună la reducerea episoadelor de tuse și cu 44% mai bună la reducerea severității tusei), mierea a dus, de asemenea, la o reducere a duratei medii a infecției cu două zile.

…..

Foto : Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: