Focusul pe digitalizare ar putea aduce Romaniei 50 de miliarde de euro in PIB pana in 20230 (studiu)

September 5, 2020
200 Views

România are şansa de a-şi creşte competitivitatea economică într-un termen relativ scurt, dacă se va concentra pe accelerarea digitalizării şi convergenţa spre o economie bazată pe tehnologie, conform unui studiu lansat de experţii de la Factory 4.0 şi Frames.

Aceştia semnalează că economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puţin 20% din Produsul Intern Brut, cu un plus de circa 50 de miliarde de euro la PIB.

Dezvoltarea economică semnificativă din ultimii 20 de ani, bazată pe exporturi, investiţii străine, pe forţa de muncă relativ ieftină şi mai ales pe consum, riscă să se transforme într-un dezavantaj în următorii ani, în contextul schimbărilor semnificative prin care trece economia mondială, mai menţionează studiul.

“Pandemia de COVID-19 a restartat modul în care sunt percepute activităţile economice. În contextul shut-down-ului economic din primăvară şi a măsurilor de distanţare socială, mediul economic a fost, practic, forţat să facă pasul spre digitalizarea activităţii. În acest context, prin schimbarea paradigmelor economice, România are şansa nesperată de a arde etapele şi de a creşte economic semnificativ, prin tehnologie şi digitalizare”, arată datele studiului.

Potrivit experţilor, această reorientare economică este absolut necesară, mai ales în contextul scumpirii forţei de muncă şi, în general, a crizei de pe piaţa resurselor umane.

“Vremurile în care România era atractivă prin costurile reduse cu forţa de muncă au trecut, iar perspectivele demografice indică o accentuare a problemelor din piaţa HR. Fără o focusare pe dezvoltarea reală a competenţelor digitale, automatizarea şi digitalizarea proceselor, companiile, în general mediul economic românesc, riscă să piardă puncte importante la capitolul competitivitate, cu consecinţe economice negative”, a declarat Marius Hărătău, managerul Factory 4.0, conform unui comunicat remis AGERPRES.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: