Defăimarea drapelului României sau a imnului național va fi pedepsită cu până la 3 ani de închisoare – proiect adoptat de Senat

September 3, 2020
151 Views

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă a PMP care prevede pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani pentru defăimarea drapelului României sau a imnului de stat.
În favoarea inițiativei au votat senatorii PSD și PNL, iar împotrivă cei de la USR și UDMR.

Potrivit proiectului:

”Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.
Semnatarul inițiativei, deputatul PMP Marius Pașcan, a susținut că proiectul vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene duce o politică de câștigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, el dând exemplu în acest sens, Germania, țară despre care a spus că sancționează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naționale.

”În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naționale trebuie apărate de lege în mod concret și eficace”, a precizat Pașcan.
Propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Leave A Comment

%d bloggers like this: