Ziua Limbii Romane, sarbatorita de ICR in lume : expozitii, recitaluri de muzica si poezie prezentate online

August 31, 2020
186 Views

O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis joi AGERPRES, poezie de Ioan Es. Pop recitată în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul “Mi-e dor” de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române.

* ICR Chişinău

Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, de la ora 11,00, într-un spectacol de muzică şi poezie. Sub genericul “Odă limbii române”, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu. De asemenea, Silvia Goncear, Marin Gheraş şi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale.

* ICR Istanbul

Spectacolul “Pianul cu poeme”, susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul “Pianul cu poeme”, îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.

* ICR Lisabona

O parte dintre membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul “Ce te legeni?…” de Mihai Eminescu, inclus în volumul “Revedere”, apărut în 2005 la Editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona. Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.

* ICR Londra

Eseul “Mi-e dor” din volumul “Calitatea de martor” al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat de actriţa Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh). Lectura eseului a fost înregistrată special la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.

* ICR Madrid

O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile ICR de la Madrid, în perioada 1 – 30 septembrie. Vernisajul expoziţiei “Ea a fost aici”/”Ella estuvo aqua” va avea loc luni şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de ICR de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

* ICR Paris

Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului “Limba română prin muzică”. Duminică, vor fi difuzate melodiile “Vals” de Smiley & Feli şi “Până când nu te iubeam” interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone (“Dragostea din tei”), Connect-R (“Vara nu dorm”), Alexandra Stan (“Obsesii”), Inna (“Cum ar fi”).

…..

Sursa foto: Institutul Cultural Român / Facebook

Leave A Comment

%d bloggers like this: