Hotel Melody din centrul municipiului Cluj-Napoca a fost cumparat de Fundația Sapienția.

Bătrânul Hotel Melody din centrul municipiului Cluj-Napoca își va închide porțile.Cluj-Napoca își va închide porțile. Și asta după ce proprietarul acestui unității de turism a decis să vândă clădirea simbol înscrisă pe lista monumentelor istorice de categoria B. Noul proprietar este Fundația Sapientia, cea care patronează universitatea cu același nume și care funcționează cu finanțare de la statul ungar. Reprezentanții Fundației Sapienția au anunțat că în clădirea fostului hotel își va desfășura activitatea Centrul Tradițiilor Transilvane din cadrul Universității Sapienția, urmând ca începând chiar din această toamnă aici să fie organizate cursurile de dansuri populare. Deocamdată nu știm care a fost suma cu care a fost cumpărat Hotel Melody. Ce știm însă este faptul că imobilul este monument istoric și, potrivit legii, putea fi cumpărat fie de Primăria municipiului Cluj-Napoca, fie de Consiliul Județean Cluj sau de Ministerul Culturii. Potrivit Legiii 422 din 2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului român, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.

Conform acestor dispoziții legale, orice proprietar, persoană fizică sau juridică, trebuie să înștiințeze în prealabil intenția sa de vânzare către serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii și Identității Naționale (“Direcția Locală”) de pe raza căruia este situat imobilul monument istoric ce urmează a fi înstrăinat.
În cazul în care Ministerul Culturii sau serviciile publice deconcentrate ale acestuia nu își exercită dreptul de preempțiune în termenul prevăzut de lege, acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile. Cum Ministerul Culturii și nici autoritățile locale-Consiliul Județean sau Primăria Cluj-Napoca, nu au dorit să cumpere imobilul, tranzacția a fost realizată în final între proprietarul Hotelului Melody și Fundația Sapienția.

Situată în Piața Unirii, clădirea Hotelului Melody a fost ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. Înainte de apariția clădirii hotelului, pe acel loc existau două clădiri în care funcționaseră Biroul Fiscal al Clujului, care s-a transformat ulterior în berăria ,,Fiskus” și o a doua clădire în care se afla hotelul ,,Pannónia”.

În anul 1890, această clădire a Clujului a fost reconstruită după planurile arhitecților Antal Oriold și Benedek Endstrasser. Mai exact cele două construcții au fost unificate, ceea ce a conferit ansambului monumentalitatea de astăzi.

În noua clădire va funcționa hotelul Központi Szállo, adică Hotel Central.

sursa Faclia

Leave A Comment

%d bloggers like this: