Alegeri locale 2020. Cum arată harta marilor bătălii politice

August 19, 2020
177 Views

 

Marți, 18 august, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale stabilite pentru 27 septembrie. Dacă în 2016 PSD-ul condus de Liviu Dragnea a câștigat Bucureștiul și peste jumătate din primăriile reședință de județ, în 2020 lupta dintre stânga și dreapta va fi una acerbă. Partidele de dreapta – PNL, USR-PLUS – s-au coalizat la București, împotriva PSD, prin susținerea candidaturii lui Nicușor Constantinescu și speră să rupă și din fiefurile din tară ale social-democrațiilor.

HotNews.ro trece în revistă principalii competitori care au intrat în bătălia electorală din marile orașe ale țării.

În urma alegerilor locale din 2016, PSD a câștigat 19 primari de reședință de județ, în timp ce liberalii au obținut 14. Conduși de Liviu Dragnea, pesedișii dețineau controlul asupra Capitalei, Moldovei, Dobrogei și Olteniei, iar liberalii și-au menținut Transilvania și Crișana. În ultimii patru ani, lucrurile s-au schimbat însă: PSD a pierdut guvernarea, alegerile europarlamentare și primari din fiefuri importante, precum Iași, Bacău, Tulcea sau Târgu Jiu. La scrutinul din 27 septembrie, dreapta reprezentată de PNL și USR-PLUS are șanse reale să rupă din nou din fiefurile social-democraților.

București

În cursa pentru Capitală, bătălia se va da între actualul primar social-democrat Gabriela Firea și candidatul PNL-USR-PLUS Nicușor Dan. Sondajele îl dau favorit pe Nicușor Dan, însă lucrurile se pot schimba în campania electorală. Totuși, câștigarea Capitalei nu este deloc simplă pentru că în cursă au intrat politicieni cu ștate vechi care au un electorat stabil.

Candidatura fostului președinte al României Traian Băsescu îl poate încurca pe Nicușor Dan pentru că rupe din electoratul de dreapta.

De asemenea, candidează fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care are la rândul său un electorat restrâns, dar stabil, ce poate tăia din șansele candidatului dreptei.

De remarcat este că, pentru Gabriela Firea, candidatul PRO România generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central, nu reprezintă un pericol real de a-i afecta scorul electoral.

Alte nume cunoscute care își încearcă norocul pentru fotoliul de primar al Capitalei sunt Viorel Cataramă și Ilan Laufer .

În ceea ce privește candidaturile la primăriile de sector acestea nu reprezintă mari surprize.

Candidații PSD
sector 1 – Daniel Tudorache
sector 2 – Dan Cristian Popescu
sector 3 – Aurelian Bădulescu
sector 4 – Daniel Băluţă
sector 5 – Daniel Florea
sector 6 – Gabriel Mutu

Candidații PNL-USR-PLUS
sector 1 – Clotilde Armand (USR)
sector 2 – Radu Mihai (USR)
sector 3 – Adrian Moraru (PNL)
sector 4 – Simona Spătaru (PLUS)
sector 5 – Cristian Băcanu (PNL)
sector 6 – Ciprian Ciucu (PNL)
În bătălia pentru Capitală se remarcă însă lista de consilieri propusă de candidatul PSD Gabriela Firea, care aduce alături de ea politicieni și personalități publice din anii 90. Cei care deschide lista este fostul premier Petre Roman. Pe lista propusă pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se regăsesc și Cornel Dinu, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu și Elisabeta Lipă.

Este de remarcat și candidatura lui Marian Vanghelie, la Primăria Sectorului 5, pe care a condus-o între anii 2000 şi 2016.

În Transilvania – fieful de dreptei -, candidați precum Emil Boc, Ilie Bolojan și George Scripcaru au mari șanse să câștige scrutinul din 27septembrie.

Cluj

Emil Boc candidează din partea PNL pentru un al treilea mandat de primar și pare că nu are rivali, având în vedere notorietatea și popularitatea de care se bucură din partea clujenilor. În 2016, Emil Boc, susținut de PNL, a obținut o majoritate confortabilă de 64,76%, iar scrutinul din 27 septembie nu pare că ar aduce vreo schimbare majoră în fruntea Primăriei din Cluj.

Pentru locul de primar al municipiului Cluj-Napoca candidatul PSD este Valentin Cuibus, actual consilier judeţean, care în ultimii 8 ani a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean.

USR – PLUS vine cu o candidatură sonoră – deputatul Emanuel Ungureanu, care s-a remarcat după ce în 2018 l-a denunțat pe Mihai Lucan, fost șef al Institului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, pentru abuz în serviciu, luare de mită și delapidare. De asemenea, Ungureanu a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, care ajută copiii și tinerii cu insuficiență renală cronică.

Consiliul Județean
Alin Tișe – PNL
Alexandru Cordos – PSD
Cătălin Sălăgean – USR

Oradea

…..

Foto : AEP

Leave A Comment

%d bloggers like this: