UBB este singura universitate a ţării prezentă în prestigiosul clasament Shanghai al universităţilor lumii

August 16, 2020
183 Views

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în tradiţionalul şi prestigiosul clasament/ranking internaţional al universităţilor Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziţia 701-800.

În lume există aproximativ 30.000 de universităţi, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU. Cunoscut şi ca „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, şi anume premii academice de prestigiu pentru angajaţi/absolvenţi (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) şi publicaţii de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependenţă faţă de profilul şi mărimea instituţiei, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt consideraţi esenţiali în rolul şi impactul lor internaţional, indiferent de profilul/mărimea instituţiei, iar alţii sunt adaptaţi la profilului şi mărimea universităţilor.

„Faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea ţării şi pentru forţa ţării în competitivitatea globalizată”.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: