Investițiile străine în România s-au prăbușit în primele cinci luni din cauza pandemiei

August 7, 2020
316 Views

Fluxurile de investiții străine directe cumulate pe primele cinci luni ale anului 2020 s-au prăbușit, potrivit datelor prezentate de BNR în raportul privind inflația.

Astfel, în primele cinci luni s-au înregistrat ieșiri nete de 341 milioane euro, față de intrări nete de 2 miliarde euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Principalele cauze ale inversării tendinței sunt reducerea capitalurilor, trecerea pe pierdere a companiilor cu capital străin și rambursarea unor credite intragrup.

Evoluția din România este similară cu cea de la nivel global, fluxurile directe fiind anticipate a se restrânge cu circa 40% la sută în perioada 2020-2021, potrivit datelor coroborate de BNR. Cauzele sunt strâns legate de pandemia de coronavirus: problele pe lanțurile de ofertă generate de închiderea unor mari furnizori, restricțiile privind circulația mărfurilor și a persoanelor, precum și ajustarea cererii.

Acestor factori li se adaugă măsurile de înăsprire a reglementărilor privind investițiile străine, adoptate de o serie de economii dezvoltate în prima jumătate a anului 2020.

Foto: Pixabay.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: