Cerasela Libeg, expert HEPAMED – World Hepatitis Day-o zi a speranței

Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei-World Hepatitis Day (WHD), sărbătorită în fiecare an pe 28 iulie, este un moment în care peste 320 de milioane de pacienți din toată lumea sărbătoresc speranța ca această boală va fi vindecată (90% până în 2030), că nu le va mai afecta calitatea vieții, fiind corect tratată, și nu va mai fi un pericol pentru cei apropiați.
Asociații de pacienți precum APAH-RO și proiecte pentru specialiști, precum HEPAMED, sunt în această zi conectați la această idee: hepatita poate fi învinsă.
Una dintre căi este cea de a afla informatii utile despre cauzele, posibilitatile de a preveni sau diagnostica cât mai devreme această boală și modalitățile cele mai noi de tratament, cu scopul de a obține schimbări pozitive reale. La nivel mondial, milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală, fără să știe acest lucru. Dacă aceste persoane nu sunt diagnosticate și nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, vor continua să sufere și multe vieti pot fi pierdute.
În aceasta zi, se face apel la oamenii din întreaga lume să descopere “milioanele lipsă”. Hepatita virală reprezinta una din principalele cauze de deces la nivel global, cu 1,34 de milioane de decese pe an – la fel de multe ca în cazul HIV/SIDA, tuberculoză sau malarie.
Împreună, virusul hepatitei B si virusul hepatitei C provoacă 80% dintre cazurile de cancer hepatic înregistrate la nivel mondial. În prezent, 90% dintre persoanele cu hepatita B și 80% dintre cele cu hepatita C nu stiu că au boala, ceea ce determină posibilitatea reală de a dezvolta boala hepatică fatală la un moment dat în viață și transmiterea infecției către alte persoane.
Există teste care detecteaza infecțiile cu virusuri hepatice. Depistarea precoce a infecției cu virus B sau C și începerea tratamentului poate opri progresia sau duce chiar la vindecarea bolii.
În prezent, datorită disponibilității vaccinurilor eficiente și a tratamentelor pentru hepatita B și hepatita C, eradicarea hepatitei virale este un deziderat posibil, însă este necesară o mai bună înțelegere a bolii și a riscurilor, precum și un nivel de constientizare mai ridicat.
Este importantă creșterea accesului la serviciile de prevenție a celor vulnerabili și la servicii de tratament a celor infectați cu virusruri hepatice.
Din păcate acest an a dus, datorită pandemiei, la restrângerea acțiunilor de screening desfășurate cu succes în anii precedenți de către APAH-RO, campanii la care am avut șansa de a participa ca voluntar. În acele campanii s-a intrat în comunități dezavantajate, s-au organizat întâlniri de informare și depistare a bolnavilor, care au contribuit la salvarea multor cazuri critice.
În același timp, prin proiectul HEPAMED, derulat în ultimii trei ani și adresat specialiștilor (medici specialiști, medici de familie și asistenți medicali) s-au derulat activități și cursuri în care unul dintre obiective a fost cresterea accesului la servicii de prevenție și tratament a celor vulnerabili (elevi, femei etc).
Chiar dacă aceste ultime luni, prin specificul lor, au dus la o modificare a modului de abordare a bolnavilor cronici și de prevenție a bolii hepatice, se observă o reorientare în ceea ce privește relația terapeutică și construcția planurilor de intervenție (telemedicina, întâlniri online etc).
Sperăm în reluarea activităților tipice și redarea speranței prin acțiuni cât mai aplicate.
De Ziua Mondială de luptă împotriva hepatitei să descoperim “milioanele lipsa” și să fim sănătoși!
                                                              Psiholog Cerasela Libeg, expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: