Vitamina D și vitamina K, de ce boală te scapă împreună

July 22, 2020
260 Views

Efectele vitaminei D sunt larg cunoscute, dar din ce în ce mai multe studii arată că aceasta ar trebui luată în combinație cu vitamina K ca să aibă efectul scontat asupra unei boli pe care ajungem să o avem foarte mulți la bătrânețe!
Vitamina D s-a dovedit, de-a lungului timpului, că influențează zeci de afecțiuni, printre care: cancer, hipertensiune arterială, boli de inimă, obezitate, artrită reumatoidă, autism, diabet de tip 1 și tip 2, osteoporoză, scleroză multiplă, Crohn și alte boli inflamatorii intestinale, gripă, tuberculoză, demență și Alzheimer, eczeme și psoriazis, dureri musculare, boli peridontale, degenerescență maculară, preeclampsie, infertilitate, astm, fibroză chistică, migrene, depresie, schizofrenie și convulsii. Dar vitamina K s-ar părea că e la fel de importantă ca vitamina D. Cercetările continuă să scoată la lumină diverse beneficii ale vitaminei K.

De ce trebuie luate împreună

Și asta pentru că, în timp ce vitamina D este crucială pentru absorbția adecvată a calciului, vitamina K este cea care direcționează calciul către schelet, pentru a preveni depunerea lui în zonele greșite – precum arterele, după cum arată un studiu din 2006 (link direct).

Alte două studii arată că aportul de vitamina K2 de fapt duce la creșterea densității minerale osoase. Autorii studiului din 2000 (link direct studiu) notează că „rezultatele obținute indică faptul că administrarea combinată de vitamina D3 și vitamina K2, în comparație cu administrarea de calciu, pare a fi utilă în creșterea densității minerale osoase a coloanei lombare la femeile aflate în postmenopauză, cu osteoporoză”. Cel de-al doilea studiu, din 2005 (link direct studiu), arată că vitamina K2 ar trebui administrată preventiv sau în tratamentul condițiilor care duc la osteoporoză, întrucât „activitatea vitaminei K2 implică atât o creștere a procesului de construcție osoasă, cât și o scădere, separat, a procesului de pierdere osoasă”.

Specialiștii atrag atenția și că administrarea de calciu în timpul carantinei, fără alte substanțe nutritive complementare, cum ar fi magneziul, vitamina D și vitamina K, poate avea efecte grave, inclusiv acumularea plăcii în arterele coronare și atacurile de cord.

Leave A Comment

%d bloggers like this: