Sfantul Ilie: peste 150.000 de romani isi sarbatoresc onomastica. Legenda aducatorului de ploi si tunete

July 20, 2020
424 Views

In mijlocul verii, pe 20 iulie, il sarbatorim pe Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. Este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti si singurul sfant din Vechiul Testament care este trecut in calendar cu cruce rosie.

De cele mai multe ori, aceasta zi e insotita de fulgere, tunete si ploi torentiale. In aceasta zi, peste 150.000 de romani isi sarbatoresc onomastica.

Legenda

Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 i.Hr.). Se spune ca la nasterea sa, tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara ca simbol al jertfei pentru Dumnezeu.

In traditia populara se spune ca in aceasta zi, Sfantul Ilie iese la plimbare pe cer intr-un car de foc, tras de doi sau patru cai albi inaripati, cu biciul in mana si trimite pe pamant tunete, fulgere, trasnete, vant puternic, ploi abundente si grindina. Cand fulgera in cer, Sfantul Ilie da cu sabia, iar cand tuna, atunci Palie, vizitiul lui, arde cu tunul.

Multe legende spun sa Sfantul Ilie nu si-a incheiat misiunea pe pamant, el ridicandu-se la cer si asteptand acolo sfarsitul lumii, pentru a se lupta cu capetenia diavolilor. Este considerat un “mustrator al imparatilor celor faradelege si pedepsitor al prorocilor mincinosi”.

Ilie este inainte de orice, o figura simbolica si identitara. Singurul om caruia i s-a dat puterea dumnezeiasca de a “inchide si a deschide cerurile”.

In Ziua Sfantului Ilie:

– Nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina).

– Il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.Se duc berbecii la berbecar.

– Daca tuna, merele si alunele vor fi viermanoase. Daca ploua, va ploua 20 de zile.

– Romanii isi amintesc si de sufletele mortilor, in special de sufletele copiilor morti, potrivit crestinordodox.ro.

Dintre toti romanii care isi serbeaza luni onomastica, majoritatea poarta numele de Ilie, Iliuta, Lica, Eliade, Ilies, Ilius, Iliev, Ilinca, Eliana sau Ilia.

Foto : Facebook/Doxologia

Leave A Comment

%d bloggers like this: