Glicemia mare se traduce, de fapt, prin acumularea unei cantități mari de zahăr în sânge, cunoscut sub numele de glucoză. Pentru persoanele cu diabet zaharat, acest lucru se întâmplă din cauza incapacității organismului de a utiliza în mod corespunzător glucoza, iar o glicemie mare poate veni la pachet cu un set de riscuri pentru sănătate.
Cea mai mare parte din alimentele pe care le consumăm sunt defalcate în glucoză după ce sunt digerate. Corpul are nevoie de glucoză, fiind combustibilul primar care face ca mușchii, organele și creierul să funcționeze corect, însă glicemia nu poate fi folosită drept „combustibil” dacă nu este absorbită de celule.
Insulina, un hormon produs de pancreas, facilitează absorbția glucozei. Fără insulină, glicemia rămâne în sânge, devenind în timp din ce în ce mai concentrată și periculoasă pentru sănătate. Când glicemia se acumulează în fluxul sanguin, nivelul glicemiei crește. Pe termen lung, acest lucru provoacă daune ireparabile organelor, nervilor și vaselor de sânge.
Glicemia mare apare în special în cazul persoanelor cu diabet, al căror organism nu poate utiliza insulina în mod eficient, și poate fi extrem de periculoasă, cauzând diabeticilor o afecțiune gravă numită cetoacidoză. Dacă cetoacidoza nu este diagnosticata la timp si evoluează, pot apărea simptome grave, precum confuzie mentală, letargie, comă si exitus (deces prin coma cetoacidozica).
La nivel mondial, în 2015, estimativ 1,6 milioane decese au fost cauzate direct de diabet, în timp ce alte 2,2 milioane decese au fost atribuibile hiperglicemiei în anul 2012. Aproape jumătate din toate decesele atribuibile hiperglicemiei apar înainte de vârsta de 70 ani. Date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preconizează că diabetul va fi a șaptea cauză principală de deces în anul 2030.
Cetoacidoza diabetică determină sângele să devină prea acid. Din cauza insulinei care funcționează slab la persoanele cu diabet, nivelurile cetonice nu sunt ținute sub control și pot ajunge la valori periculoase într-un timp accelerat. Cetoacidoza diabetică poate duce la comă sau moarte.
Persoanele fără diabet pot tolera anumite niveluri de cetone în sânge, cunoscute sub numele de cetoză, corpul fiind în continuare capabil să utilizeze glucoza și insulina în mod corespunzător. Funcționarea corectă a insulinei ajută la menținerea nivelului de cetone.
Cetoacidoza este o situație de urgență care necesită tratament imediat.
Trebuie să soliciți asistență medicală de urgență dacă prezinți oricare dintre următoarele semne și simptome:
-respirație mirositoare fructuoasă sau transpirație;
-greață și vărsături;
-gura uscată;
-probleme de respirație;
-slăbiciune;
-durere în zona abdominală;
-confuzie;
-comă.
Glicemia ridicată cronică crește probabilitatea de complicații grave pentru diabetici, cum ar fi boli de inimă, orbire, neuropatie și insuficiență renală.
Glicemia mare: simptome
Dacă recunoști simptomele hiperglicemiei ai șanse mai mari să ții sub control evoluția diabetului. Unele persoane recunosc imediat simptomele glicemiei ridicare, însă persoanele nediagnosticate au dificultăți în a le recunoaște, acestea fiind deseori vagi.
Simptomele hiperglicemiei încep de obicei atunci când glucoza din sânge depășește 250 de miligrame pe decilitru (mg/dL).
Simptomele se agravează în timp. Printre acestea amintim:
-urinare frecventă;
-oboseală;
-senzația de deshidratare;
-vedere încețoșată
-dureri de cap.
Ce faci dacă ai glicemia mare
Este important să cunoaștem simptomele hiperglicemiei și să verificăm constant nivelul cantității de glucoză din sânge. Unele persoane folosesc, la recomandarea medicului, injecții cu insulină pentru a-și păstra indicele glicemic în parametri normali, în timp ce în cazul altora exercițiile fizice ușoare și consumul de apă după masă, în special după mesele bogate în carbohidrați, sunt de ajuns pentru scăderea glicemiei.
Dacă nivelul de zahăr din sânge este constant ridicat, trebuie să discuți cu medicul despre gestionarea diabetului. Glicemia crește atunci când:
-nu ai suficientă insulină;
-insulina nu este eficientă;
-nu iei medicamente pentru diabet zaharat;
-doza de medicamente trebuie readaptată nevoilor organismului tău;
-folosești insulină expirată;
-nu respecți planul nutrițional;
-ai o boală sau infecție;
-folosești anumite medicamente, cum ar fi steroizii;
-te afli sub stres fizic, cum ar fi o accidentare sau o intervenție chirurgicală;
-te afli sub stres emoțional;
Dacă zahărul din sânge este de obicei bine controlat, dar suferi în continuare de hiperglicemie ar putea exista o cauză mai acută.
Încearcă să păstrezi o evidență a tuturor alimentelor și băuturilor pe care le consumi. Verifică-ți nivelul glicemiei în conformitate cu recomandările medicului tău.
Foto : doc.ro