Clujul VERDE – 100 hectare noi spații verzi , 100.000 noi arbori plantați.

Dezbatere publica SIDU – Cluj 2030 – CLUJUL VERDE.

Calitatea vieții în Cluj-Napoca  are la bază trei dimensiuni fundamentale: verde, digitală și de reziliență, urmând direcția generală de dezvoltare a orașelor europene.

Importanța dimensiunii „verzi” a orașului, în special în aceste timpuri de schimbări climatice accentuate, este subliniată în SIDU – Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Clujului până în 2030, fiind și tema dezbaterii publice desfășurate ieri în cadrul CIIC.

Obiectivele Primăriei Cluj-Napoca sunt clare:
– 100 hectare noi spații verzi;
– 100.000 noi arbori plantați;
– coridoare verzi de mobilitate sustenabilă pe malurile cursurilor de apă din Zona Metropolitană Cluj;
– transport verde nepoluant;
– spații pietonale și piste de biciclete extinse;
– rețele de senzori și stații mobile de măsurare a calității aerului, apei și solului.

În cadrul dezbaterii publice Primarul Boc a subliniat , de asemenea, că viitorul mobilității se conturează prin transportul public eficient și transport alternativ mașinilor personale.
Până în 2026 transportul în comun din Cluj-Napoca va deveni 100% nepoluant, electric: astăzi deja jumătate din flota de transport a orașului este verde, nepoluantă. În acest sens, Primăria Cluj-Napoca introduce în continuare troleibuze, tramvaie noi, autobuze electrice. În același timp, continuăm proiectul pentru metrou și tren metropolitan.

Stadiul proiectelor din programul Clujul Verde se prezintă astfel:

– Parcul Între Lacuri: proiect finalizat anul acesta cu o suprafață de 1 ha unde au fost plantați 165 arbori (1,7 mil. euro)

– Parcul Tineretului (Pădurea Clujenilor): un proiect în execuție care urmează a fi finalizat în decembrie 2021 pe o suprafață de 21,3 ha unde se propune plantare a 1.505 arbori (4,9 mil. euro)

– Malurile Someșului: proiect în curs de finalizare a PT (proiect tehnic) și a detaliilor de execuție cu o suprafață de 7 ha unde vor fi plantați peste 2.000 arbori (peste 30 mil. euro)

– Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri”: au început lucrările de execuție și urmează finalizarea acestora până în toamna anului viitor. Suprafața este de 4,3 ha și vor fi plantați 428 arbori.

– Parcul Est: pregătirea documentației pentru lansarea unui concurs internațional de soluții împreună cu OAR (Ordinul Arhitecților din România). Suprafața este de 54 ha, iar valoarea proiectului este de 33 mil. euro.

– Parcul Bună Ziua: s-a semnat un contract cu OAR pentru lansarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului. Suprafața acestuia va fi de 9,5 ha.

– Parcul Zorilor: a fost aprobat studiul de fezabilitate, iar PUZ-ul se află în curs de elaborare. Suprafața va fi de 1,2 ha cu 188 arbori plantați (18.8 mil. lei, cu TVA inclus)

– Continuarea proiectului de amenajare a Malurilor Someșului, în vecinătatea tronsonului Canalului Morii din zona Parcul Rozelor: se va dubla suprafața Parcului Rozelor prin amenajarea tronsonului Canalului Morii pe o suprafață de 2,5 ha (18.8 mil. lei, cu TVA inclus). Se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate.

– Parcul Feroviarilor: s-a finalizat proiectul tehnic și se lucrează la lansarea licitației de execuție. Suprafața este de 5,3 ha unde se propune plantarea a 510 arbori.

– Parcul Armătura: se va lansa licitația pentru lucrările de execuție și modernizare pentru această zonă cu o suprafață de 3,2 ha unde vor fi plantați 103 arbori (4,8 mil euro).

– Amenajarea dealului Cetățuia pe o suprafață de 10 ha în proprietate publică (15 hectare suprafaţa studiată). Momentan se lucrează la realizarea PUZ și SF, urmează ca până în primăvara anului viitor să fie lansată licitația pentru execuție.

– Parcul „I. L. Caragiale”: a fost finalizat studiul de fezabilitate. Proiectul include o suprafață de 0,5 ha unde vor fi plantați 44 arbori (25,5 mil. lei cu TVA)

– Proiect Pădure – Parc în zona Făget pe o suprafață de 40 ha: în curs de finalizare a studiului de fezabilitate.

– Proiect Pădure – Parc Hoia pe o suprafață de 74 ha – proiect al Consiliului Județean: se lucrează la PUZ, DTAC și PT (10 mil. euro).

Pe lângă aceste proiecte aflate în diverse stadii de implementare, se vor lua în calcul următoarele:
– Amenajarea Malurilor Someșului – etapa 3 și 4 și extinderea conceptului în Zona Metropolitană Cluj
– Masterplan pentru Canalul Morii
– Reamenajarea malurilor unor cursuri de apă din Cluj-Napoca (Pârâul Becaș, Pârâul Nadaș, Pârâul Calvaria și Pârâul Țiganilor ș.a.m.d.)

Concluziile principale în urma dezbaterii subliniază faptul că pe termen mediu și lung, strategia Primăriei Cluj-Napoca include amenajarea unui nou parc în fiecare cartier al orașului, dar și soluții pentru un spațiu public de calitate, cu mobilitate sustenabilă și culoare pietonale noi.

Seria dezbaterilor publice cu privire la realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 este organizată de către Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, alături de experții Băncii Mondiale.

Leave A Comment

%d bloggers like this: