Secretar de stat în ministerul comunicațiilor: Acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale / România nu este în urmă

July 15, 2020
341 Views

Licitaţia pentru 5G este mult aşteptată în România, cu un impact considerabil pentru bugetul de stat, iar utilizarea şi transpunerea corectă a acestei noi tehnologii este imperativă, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Dragoş Preda, secretar de stat pentru Comunicaţii în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC), transmite Agerpres. Licitația 5G în România a fost amânată pe fondul disputelor internaționale privind accesul Huawei la dezvoltarea acestor rețele în țările UE, pe fondul presiunii Statelor Unite care au solicitat excluderea gigantului chinez pe care îl acuză de spionaj.

„Utilizarea şi transpunerea corectă a acestei noi tehnologii este imperativă şi pentru statul român. Avem nevoie de interoperabilitate, de o agendă comună la nivel european pentru transpunerea justă a acestor noi tehnologii, ţinând cont de toate aspectele de neutralitate tehnologică, de securitate cibernetică şi pe zona de etică în achiziţia acestor noi tehnologii. Licitaţia pentru 5G este mult aşteptată în România, cu un impact considerabil pentru bugetul de stat. Principalii operatori intervin pe piaţă, an de an, cu investiţii undeva la 100 de milioane de euro, pe fiecare operator. Chiar dacă licitaţia pentru atribuirea licenţelor de 5G nu a fost încă organizată, România a fost printre primele trei state europene care au lansat servicii comerciale 5G, în iunie 2019. Astfel, în prezent, acoperirea 5G se regăseşte în zece centre urbane, inclusiv în Bucureşti, cinci oraşe şi patru zone rurale. Operatorii prezenţi pe piaţa din România au făcut aceste lansări ale serviciilor 5G utilizând spectrul pe care îl deţin în prezent. România nu este în urmă”, a afirmat oficialul.

Acesta a adăugat că tehnologia 5G va crea un întreg ecosistem, în care se va putea vorbi despre Smart Cities, Smart Home sau Smart Metering.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: