Rolul vitaminei D în menţinerea sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“

July 11, 2020
244 Views

Vitamina D are ca principal rol menţinerea unui sistem imunitar puternic prin activarea celulelor responsabile cu apărarea organismului de virusuri sau bacterii.

Vitamina D este mai puţin cunoscută în rândul populaţiei, însă are rol foarte important pentru organism. Supranumită şi „vitamina soarelui”, vitamina D joacă un rol important în organismul uman, fiecare celulă a corpului nostru fiind dotată cu un receptor al acestei vitamine, având impact direct sau indirect asupra a peste 200 de gene diferite. Vitamina D este sintetizată de propriul nostru corp, în piele, în urma expunerii la razele solare.

Am stat de vorbă cu Alina Dumitraşcu, Medic Primar Medicina Internă, despre importanţa vitaminei D în organism şi cum putem ajuta la asimilarea cantităţii optime.

Vitamina D are multiple beneficii pentru organismul nostru şi trebuie ştiut că ea Toate celulele sistemului imunitar au receptori pentru vitamina D si ca urmare aceasta activează celulele T responsabile în apărarea faţă de infecţii acute virale, bacteriene sau fungice.

Există dovezi ştiinţifice tot mai numeroase care atestă legătura dintre deficitul de vitamina D şi dezvoltarea unor boli autoimune cum ar fi scleroza multiplă, poliartrita reumatoidă, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale, lupusul eritematos sistemic.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar începe să atace propriile ţesuturi în locul agenţilor patogeni externi.

Vitamina D previne acest lucru prin stimularea celulelor T, care sunt responsabile cu diferenţierea clară între agresorii externi şi celulele organismului. Un alt rol important al vitaminei D constă în formarea şi menţinerea unui sistem osos sănătos din copilărie până la bătrâneţe, datorită faptului că facilitează absorbţia calciului şi fosforului din alimente. Această vitamină intervine activ în prevenirea rahitismului la copii şi a osteoporozei la adulţi, prin mentinerea concentratiei normale de calciu in sange si nu in ultimul rand, ajută la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular.

De ce este important să susţinem sistemul imunitar pe tot parcursul anului?

Sistemul imunitar este principalul nostru aliat în lupta cu diversele infecţii sau factori externi. Vreau să precizez că unele infecţii nu apar doar pe perioada sezonului rece, aşa că este important să avem grijă de imunitatea noastră pe tot parcursul anului.

Cum apare deficitul de vitamina D?

Zi de zi, multe persoane se confruntă cu diverse stări neplăcute, sunt apatici, lipsiţi de energie, nu se prea pot concentra. Toate aceste lucruri sunt semne că sistemul nostru imunitar este slăbit şi are nevoie de ajutor. Cauzele sunt multiple, însă deficitul de vitamina D este unul dintre cei mai importanţi factori în scăderea imunităţii. De asemenea, dacă simţiti frecvent dureri osoase, slăbiciune musculară, aveti probleme cu vederea sau obosiţi repede, trebuie să ştiti că aveti o carenţă de vitamina D. Până de curând, majoritatea adulţilor se trezeau dimineaţa, săreau în maşină, ajungeau la birou, lucrau până târziu toată săptămâna şi îşi dădeau seama că pe ei nu i-a văzut soarele mai deloc, riscând astfel să se confrunte cu un deficit de vitamina D.

Care este situaţa în Romania? Cum stăm cu deficitul de vitamina D?

…..

Foto : mediapartner.md

Leave A Comment

%d bloggers like this: