Preşedintele Klaus Iohannis : Romania ramane puternic angajata in sprijinul unei relatii transatlantice puternice si solide

July 3, 2020
260 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România rămâne puternic angajată “în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare” şi a punctat că SUA vor avea mereu în România “un aliat strategic şi un prieten ferm”.

“România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare, bazate pe relaţii bilaterale solide între SUA şi partenerii săi europeni, o alianţă nord-atlantică dedicată securităţii indivizibile a membrilor săi şi cooperării cu UE. (…) Vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor şi intereselor noastre comune!”, a spus şeful statului la recepţia Ambasadei SUA cu ocazia Zilei Independenţei.

El a subliniat că, în prezent, contextul global complex este marcat de provocări majore, indicând faptul că pandemia de COVID-19, intensificarea competiţiei mondiale şi “tentativele unor actori internaţionali de a eroda unitatea transatlantică şi rezilienţa statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici”.

“Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relaţia bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relaţia transatlantică. Solidaritate între şi cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă şi prosperă: democraţie, stat de drept, relaţii comerciale libere şi corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului şi dreptul internaţional”, a afirmat Iohannis.

El a amintit că anul acesta se sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, punctând că în acest timp România a dovedit că “înţelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarităţi”.

Şeful statului a precizat că anul trecut, la Casa Albă, alături de preşedintele Statelor Unite, au fost adăugate două noi domenii Parteneriatului Strategic – securitatea reţelelor 5G şi domeniul nuclear-civil. De asemenea, a fost subliniată, cu această ocazie, importanţă strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică.

“Este o contribuţie comună pe care România şi Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepţiei aliate colective privind importanţa Mării Negre şi a regiunii”, a afirmat Iohannis.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: