Beneficiile pepenelui. De ce nutriţioniştii îl preferă pe cel galben

July 2, 2020
325 Views

A venit acea perioadă din an în care pepenii se găsesc peste tot în pieţe. Aceste fructe sunt delicioase şi perfecte pentru a ne răcori în zilele toride de vară.

Pepenele este un fruct răcoritor, diuretic, care potoleşte setea, este bogat în săruri minerale şi foarte săţios.

„Pepenele este compus în principal din apă (aproximativ 90%); săruri minerale şi vitamine. Conţine în principal potasiu, fosfor, calciu, vitamina C şi vitamina B3. Prezenţa fosforului şi a calciului face ca pepenele să fie un aliat excelent al oaselor. Totodată beta-carotenul ajută organismul să producă melanină.

Pepenele are un conţinut scăzut de calorii (100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii), dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre”, explică Gianluca mech.

Pepenele, bogat în vitamine şi antioxidanţi

„Vitaminele conţinute de pepene, precum vitamina C, pot facilita absorbţia fierului prezent în legume şi alte alimente de origine vegetală. Mai mult, pepenele este bogat în antioxidanţi care ne protejează sănătatea”, spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Pepene galben sau pepene roşu

Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu.

Asta deoarece conţine:

– 7.7% mai multe proteine/100 g decât cel roşu
– 20% mai mult magneziu/100 g
– 28.57% mai mult calciu/100 g
– 2.25X mai multe fibre/100 g
– 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g.

Consumul de pepene nu este recomandat noaptea. Iar asta din varii motive:

– digestia noastră este mai lentă seara şi dimineaţa. Pepenele, cu conţinutul său ridicat de apă şi acid, poate perturba digestia şi duce la probleme stomacale. În unele cazuri, poate duce şi la iritarea intestinului.

-este un fruct foarte bugat în zahăr (chiar dacă este natural). Zahărul trebuie evitat noaptea. Nu este bun pentru sănătate şi duce la creşterea în greutate, lucru pe care nimeni nu şi-l doreşte. În plus, multe fructe de pe piaţă pot fi stropite sau injectate cu substanţe chimice pentru a le creşte dulceaţa.

– pepenele conţine 90% apă. Te ajută să te hidratezi dar, consumat seara târziu, te va face să mergi la baie pe tot parcursul nopţii. Iar asta îţi va tulbura somnul. În unele cazuri, dacă exagerăm cu consumul de pepene, putem avea probleme cu retenţia de apă”, este recomandarea specialistului.

Leave A Comment

%d bloggers like this: