Furnizorii care nu ieftinesc gazele vor plăti o taxă de 90%

July 1, 2020
258 Views

Parlamentul a decis ca furnizorii care nu ieftinesc gazele să plătească o taxă pe veniturile suplimentare rezultate din liberalizarea pieţei. Ideea a fost anunţată anterior de deputatul PSD Iulian Iancu.

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat prin vot majoritar propunerea Comisiei de Industrii şi Servicii de introducere în Legea energiei a unei taxe asupra veniturilor suplimentare ale furnizorilor de gaze rezultate din liberalizarea pieţei, respectiv pe diferenţa dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziţia de la producători a gazelor destinate populaţiei şi CET-urilor, care va fi eliminat de la 1 iulie, şi preţul de achiziţie din piaţă, care în prezent este mult sub acest nivel, potrivit profit.ro.

Modificarea, alături de altele elaborate de Comisie şi votate astăzi în plenul Camerei, va merge la preşedintele Iohannis fie pentru promulgare, fie pentru cerere de reexaminare sau sesizare de neconstituţionalitate. 284 de deputaţi au votat pentru, 2 s-au opus, 2 s-au abţinut, iar un deputat nu a votat.

Taxa ar urma să fie în procent de 90% şi să se aplice numai în cazurile în care furnizorii nu transferă consumatorilor ieftinirea gazelor la producători după liberalizare, facturându-le clienţilor un cost al gazului-marfă superior celui real cu care achiziţionează gazele de la producători.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: