Cerasela Libeg, expert HEPAMED – BOALA CRONICĂ ȘI FACTORII PSIHO-SOCIALI

Actualul mod de organizare a activităților medicale, centrat pe îngrijirile de urgență, nu face față întotdeauna nevoilor de îngrijire ale pacienților cu boli cronice.

Organizațiile non-guvernamentale și unele proiecte dezvoltate de instituții medicale contribuie la creșterea calității vieții pacienților, în special prin suport psiho-social și creșterea accesului la servicii de prevenție și tratament a celor defavorizați.

Un astfel de proiect este HEPAMED.

Evoluția și abordarea unei boli cronice (ex. hepatita cu virus B sau C) este influențată  și de factorii psiho-sociali.

Factorii psihologici sunt reprezentaţi, cel mai adesea, de stresul psihic dat de boală și complicațiile ei – când vorbim de boli cronice, precum hepatita virală tip B sau C. Distresul are un efect nociv, reducând complianța la tratament și dezvoltând răspunsuri emoționale care solicită în plus bolnavul.

Un alt factor semnificativ este vulnerabilitatea psihică vs reziliența bolnavului cronic, dată de trăsăturile de personalitate. În privinţa factorilor de personalitate, pacienţii cu scoruri mari la conștiinciozitate, extraversie și deschidere manifestă o încetinire a progresului bolii față de cei cu scoruri scăzute, fiind participanți activi la tratament, exprimând cu acurateţe caracteristicile propriei evoluții și perspectivele privind recuperarea.

Relațiile dintre factorii de personalitate și progresul bolii pot fi mediate de mecanisme de coping, adaptative sau dezadaptative (căutare de suport social vs stil evitativ), de tulburări emoționale asociate (depresie și anxietate), dar și de comportamente legate de sănătate (aderența la tratament sau, dimpotrivă, abuzul de substanțe).

În privinţa factorilor de natură socială, este cunoscut rolul relațiilor interpersonale în bolile cronice. Percepția subiectivă a singurătății e un predictor pentru severitatea simptomelor raportate de bolnav și pentru îngreunarea recuperării după boală.

Interacțiunile tensionate și conflictele în relațiile cu cei din jur prezic o probabilitate mai mare de a apărea complicații, dar numai pentru indivizii cu niveluri scăzute ale suportului social perceput.

În cazul bolilor virale, oamenii sunt rezervați în a respecta recomandările privind schimbarea stilului de viață și prevenția și nu acceptă cu uşurinţă să-și schimbe rutina zilnică. Acest răspuns comportamental depinde de distanța lor față de boală. Dacă cineva din familie sau dintre cunoscuți este vulnerabil, probabilitatea de a adera la măsurile de siguranță și prevenție crește.

Factori psiho-sociali precum stabilitatea emoțională, relaţionarea interpersonală armonioasă și controlul stresului pot fi considerate elemente de sprijin pentru bolnavi.

Cerasela Libeg, expert HEPAMED

Leave A Comment

%d bloggers like this: