Daniel Buda – Turismul este sprijinit puternic de Uniunea Europeană!

Într-o perioadă dificilă, când toate sectoarele economice au fost afectate de pandemia Covid-19, turismul a fost poate cel care a avut de suferit mai mult decât oricare alt sector. În aceste condiții, Parlamentul European, în ansamblul său, a căutat mecanisme prin care acest sector să beneficieze de o susținere solidă.
Astfel, în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles a avut loc o dezbatere cu privire la realizarea și sprijinirea unui mecanism de gestionare a crizelor pentru turismul Uniunii Europene, fiind un instrument deosebit de important în salvarea și pregătirea sectorului turismului pentru provocările post Covid-19. Instituțiile europene susțin că actuala criză reprezintă un moment favorabil în vederea dezvoltării unui turism sustenabil și responsabil, din punct de vedere social și economic.

Rezoluția referitoare la „transport și turism în 2020 și ulterior” a fost adoptată cu 587 voturi pentru, 32 voturi împotrivă și 46 de abțineri și are drept obiectiv acordarea unei șanse de supraviețuire întreprinderilor turistice, în primul rând prin finanțarea pe termen scurt, pentru a împiedica falimentul întreprinderilor și în al doilea rând, prin susținerea redresării pe termen lung, asigurând o finanțare accesibilă.

Mecanismul european pentru gestionarea crizelor din domeniul turismului european își propune să fie un garant al siguranței și al dezvoltării durabile, prin următoarele măsuri:
 Stabilirea unor standarde comune și a unor protocoale detaliate pentru măsurile de igienă și de depistare medicală.
 Dezvoltarea unui sistem de alertă timpurie, care să avertizeze turiștii cu privire la o eventuală amenințare a sănătății la locul de destinație.
 Realizarea unui sigiliu european de certificare a siguranței pentru unitățile care îndeplinesc cele mai înalte standarde de igienă.
 Inițierea și sprijinirea unei campanii de informare care să restabilească încrederea în turism, prin promovarea călătoriilor în interiorul Uniunii Europene.
 Asigurarea unei deplasări sigure și libere, fără măsuri restrictive sau acorduri unilaterale între statele membre.

Leave A Comment

%d bloggers like this: