O Universitate din România vrea să construiască cel mai mare centru de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est.

June 15, 2020
337 Views

La Cluj se dorește dezvoltarea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială. Acesta ar urma să înglobeze șapte mari centre de cercetare, fiecare cu mai multe laboratoare și sute de specialiști din diverse domenii.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca prin Agenția de Dezvoltare Nord-Vest a depus o cerere de finanțare europeană de 80 de milioane de lei pentru construirea unei clădiri de aproape 10.500 de metri pătrați, clădire care va deveni un centru de excelență în Europa de Est, spun reprezentanții proiectului. Proiectul ar urma să se aprobe la finalul acestei luni. Jumătate din sumă, 40 de milioane de lei, va fi acoperită de universitatea clujeană.

*UTCN-ul este una dintre cele mai performante universități din România în privința atragerii de fonduri europene, cu peste 24 de proiecte câștigate în domenii conexe inteligenței artificiale.

*Cum va arăta acest centru și ce va presupune cu adevărat? G4media.ro a stat de vorbă cu mai mulți specialiști pentru a afla mai multe despre acest domeniu atât de vast.

O echipă de cercetători pregătește un robot medical și face primele teste. Robotul operează așa cum o face un medic chirurg, dar nu obosește niciodată și, în plus, are o acuratețe de 100%. Face mai întâi intervenții simple, dar reprogramat, poate face intervenții dintre cele mai complicate.

Într-un alt laborator, câțiva cercetători fac utimele teste cu o mașină electrică autonomă. Merge singură, parchează singură, oprește, virează, ia pasagerii și îi duce din punctul A în punctul B. Într-un laborator se lucrează la o dronă autonomă, iar în altul la o aplicație de trafic auto care îți arată traseul cu aerul cel mai curat. Ne aflăm în viitor, în Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială din Cluj-Napoca.

Sigur, am făcut un scurt exercițiu de imaginație, dar cercetările din domeniu sunt în curs. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a depus un proiect european și așteaptă o finanțare de 80 de milioane de lei pentru a dezvolta pe un teren care îi aparține primul Institut de Cercetare în Inteligența Artificială din România și din Europa de Est. Clădirea va avea o suprafață de 10.500 de metri pătrați și va dispune de laboratoare de cercetare dotate cu echipamente ultra-performante, sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare sau proiectare care vor generii soluții noi, inovatoare, în domenii precum securitatea cibernetică, orașe inteligente, robotică, automobile autonome și un în ultimul rând diagnosticare medicală.

Profesorul Sergiu Nedevschi, prorector UTCN și coordonator al proiectului:

„Inteligența artificială joacă acum un rol similar electricității din secolul trecut. Lumea se schimbă, se dezvoltă, iar cine pierde timpul, cine nu se adaptează, va rămâne mult în urmă. Vor apărea joburi care astăzi nu există, iar altele vor fi înlocuite. Estimez ca în trei ani de la semnarea contractului această clădire, acest Institut de Cercetare a Inteligenței Artificiale să fie pus pe picioare.”

Cercetătorul spune că: „este o necesitate la care nu putem renunța. Pentru început vom avea în jur de 300 de cercetători din staff-ul academic și studenți doctoranzi, dar vrem să atragem specialiști din toată țara și din străinătate. Vom colabora cu celelalte universități, să atragem specialiști și din alte domenii. Se pot dezvolta sisteme inteligente, roboți, vehicule inteligente, soluții inteligente.

….

În clădirea dorită de Universitate se vor construi șapte mari centre, iar în fiecare centru vor fi organizate mai multe laboratoare.

Cele 7 centre:

*Centrul de Cercetări Fundamentale și Tehnologii de Inteligență Artificială.

*Centrul de Cercetare și Proiectare a Sistemelor Inteligente

*Centrul de Cercetări în Domenii Suport pentru Dezvoltarea Aplicațiilor și Sistemelor Inteligente

*Centrul de Cercetări pentru aplicații Inteligente în Securitatea Cibernetică și Spațiu

*Centrul de Cercetări pentru Aplicații în Domeniul Orașelor Inteligente

*Centrul de Cercetări pentru Diagnosticare Medicală Inteligentă

*Centrul de Dezvoltare Inovare și transfer tehnologic

Leave A Comment

%d bloggers like this: