10 utilizări surprinzătoare ale lavandei: Combate răul de mişcare şi îmbunătăţeşte memoria

June 13, 2020
282 Views

Lavanda, cunoscută şi ca levănţica, este o plantă de mici dimensiuni, originară din regiunea mediteraneană şi folosită mai ales pentru parfumul ei subtil şi plăcut. Lavanda poate avea însă multe alte întrebuinţări. Iată care sunt acestea:

Calmează rănile şi durerile

Chiar dacă nu ai auzit niciodată medicul spunand “Repede, ia nişte lavandă”, aceasta plantă poate avea efect calmant. Un studiu a scos la iveală că uleiul esenţial de lavanda a ameliorat durerile şi roşeaţa în cazul femeilor care au avut epiziotomii, tăieturi vaginale efectuate pentru a naşte copii. Un alt studiu a arătat că simpla mirosire a esenţei de lavandă a uşurat durerea din timpul naşterilor prin cezariană, potrivit WebMd.

Opreşte căderea părului

Masajul regulat al scalpului cu un mix de uleiuri cu lavandă şi alte uleiuri esenţiale ar putea încetini căderea parului provocată de alopecia areata. Boala autoimuna, care poate fi genetică, face ca organismul să atace în mod eronat foliculii părului. Oamenii de ştiinţă cerceteaza dacă uleiul de lavanda ajuta si la cresterea parului, de asemenea.

Poate înlocui sarea din preparate

Lavanda culinara adauga o aromă dulceagă oricărui aliment. De asemenea, conţine acid ursolic, un nutrient care poate ajuta la combaterea cancerului şi contribuie la arderea mai multor calorii. Fă un amestec din plante cu lavandă, rozmarin, cimbru, fenicul, arpagic şi alte ierburi şi foloseşte-l pentru a îmbogăţi gustul mâncării.

Sprijină sănătatea stomacului

Soldaţii antici romani s-au bazat pe puterile antibacteriene ale lavandei pentru a trata durerile de stomac şi a altor boli. Unele cercetări sugerează ca uleiul esenţial al plantei poate ajuta la combaterea colitei, inflamaţia colonului, care poate duce la durere şi diaree. Lavada combate bacteriile rele. Ca sugestie de consum este să presari lavanda uscată pe iaurt grecesc.

Absoarbe toxinele

Lavanda prosperă în locurile toxice, care ar ucide rapid plantele mai putin rezistente. Rădăcinile sale absorb metalele grele precum plumbul şi zincul şi le depozitează în frunzele lor. Acest lucru ajută lavada să fie şi un produs bun pentru curăţare.

Împrospătează pardoseala

Prepară-ţi propriul odorizant de podea cu 8 picături de ulei de lavandă la jumătate de ceaşcă de bicarbonat. Presară-l peste covor şi lasă-l să stea câteva minute, apoi dă cu aspiratorul. Această combinaţie va înlătufa mirosurile neplăcute şi va combate bacteriile.

Îmbunătăţeşte memoria

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: