Ordonanța de urgență care prevede plata unui procent din salariu de către stat pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic a fost publicată în Monitorul Oficial. Față de varianta de proiect, sunt unele modificări. Una dintre ele, cea mai importantă, este legată de procentul care se acordă. Dacă anterior era vorba de 45%, acum este vorba de 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Astfel, 41,5% din suma prevăzută în acea lege reprezintă: 2.253 lei. O altă modificare, comparativ cu proiectul inițial, se referă la faptul că angajații firmelor care au avut o scădere a cifrei de afaceri cu 30% nu vor putea beneficia de această prevedere.
Reluăm: de Ordonanța publicată vor beneficia de 41,5% (maxim 2.253 lei), pentru trei luni, cei care revin la muncă din șomajul tehnic. Practic se decontează acea parte din salariu.
Angajatorii trebuie să mențină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020. Excepție fac lucrătorii sezonieri
ATENȚIE: Se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat de indemnizații.
Ce trebuie să facă angajatorii
În vederea decontării, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază, iar începând cu data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, trebuie să depună prin mijloace electronice, la agențiile județene în raza căror își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere.
De asemenea, mai trebuie să transmită și lista persoanelor care beneficiază de această sumă. (modelul urmează să fie aprobat prin ordin al președintelui ANOFM în 5 zile).
Decontarea se face din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori a obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
Plata se va face prin virament către angajatori de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
…..
Foto : cariera.ejobs.ro