Preşedintele Klaus Iohannis : Politicile publice din domeniul securitatii nationale, concepute cu beneficiar final cetateanul

May 28, 2020
315 Views

 

Proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 are la bază “conceptul unei Românii normale”, al unei ţări care, “prin instituţii democratice puternice, îşi protejează şi îşi apără toţi cetăţenii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, el a precizat că punctul principal al ordinii de zi a şedinţei CSAT l-a constituit analiza noii Strategii de Apărare a Ţării. Conform Constituţiei, documentul va fi transmis Parlamentului.

“Noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esenţiale privind obiectivele noastre naţionale prioritare pentru asigurarea securităţii României şi a cetăţenilor săi şi arată ce avem de făcut pentru a le atinge. Politicile publice din domeniul securităţii naţionale vor fi concepute şi implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, pentru că fiecare român trebuie să simtă că trăieşte într-un mediu sigur şi să aibă încredere că instituţiile îl apără şi îl protejează”, a arătat preşedintele.

El a subliniat că strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii “care a afectat toate statele lumii şi care a declanşat o criză economică profundă”.

Potrivit preşedintelui, în aceste condiţii speciale, “relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate”, fapt care sporeşte “volatilitatea şi impredictibilitatea, şi aşa deja accentuate”, ale mediului de securitate internaţional.

“România a trebuit să facă faţă într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evoluţii ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a creşte capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”, a spus preşedintele.

El a arătat că Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 operează cu acelaşi concept de securitate naţională extinsă, introdus şi definit în precedentul document. Pe lângă apărarea armată, strategia vizează şi alte dimensiuni, precum politica externă, ordinea publică, educaţia, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică sau securitatea cibernetică.

“Am gândit această strategie ca pe un instrument care fundamentează o viziune şi o direcţie în materie de securitate naţională privind deopotrivă cetăţeanul, societatea în ansamblul său şi instituţiile statului”, a explicat Iohannis.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: