Cât va mai dura pandemia Covid-19. Cele mai optimiste şi cele mai pesimiste estimări ale experţilor

May 15, 2020
264 Views

Tot mai mulţi experţi spun că pandemia Covid-19 se va stinge în următoarele luni, iar unii dintre ei sunt convinşi că nu va exista un al doilea val. Există însă şi cel puţin la fel de mulţi specialişti care atrag atenţia că, în realitate, virusul va rămâne printre noi cel puţin încă doi ani sau până când vom avea un vaccin.

Printre optimişti, se numără reputatul profesor israelian Isaac Ben-Israel, şeful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare. În urma cercetării făcute de o echipă de specialişti pe care a coordonat-o, el a ajuns la concluzia că virusul îşi atinge maximul după 40 de zile de la apariţie şi apoi intră într-un declin rapid.

„Analiza noastră arată că acesta este un model constant în toate ţările. În mod surprinzător, acest model este comun pentru ţările care au impus restricţii severe, inclusiv blocarea economiei, precum şi în ţările care au implementat o politică mult mai indulgentă şi au continuat viaţa în mod obişnuit”, a declarat profesorul, conform The Telegraph.

Potrivit spuselor sale, boala se auto-limitează şi în mare parte dispare după 70 de zile, indiferent de măsurile de distanţare socială impuse de guvernele din întreaga lume. Isaac Ben-Israel este de părere că blocarea economiilor are consecinţe grave, iar câştigurile nu sunt prea mari. Potrivit cercetărilor sale, graficul infecţiilor zilnice, ca procent din numărul acumulat de infecţii, începe de la 30%, dar se reduce la 10% după şase săptămâni ca, în final, să atingă un prag de 5% după încă o săptămână.

„Putem vedea clar că lucrurile se opresc“

Opinia sa este împărtăşită în esenţă şi de directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Infecţii Mediteraneene din Marsilia (Bouches-du-Rhône), cunoscutul infecţiolog Didier Raoult, specialist în boli infecţioase tropicale emergente, Referindu-se la situaţia epidemiologică din Marsilia, expertul a spus că epidemia COVID-19 „dispare” în zonă.

Într-un interviu pentru IHU Méditerranée-Infection, Raoult a afirmat că: „Putem vedea clar că lucrurile se opresc. Acest episod este rezolvat. Nicăieri nu există un al doilea val, este o curbă epidemică banală”, a spus cunoscutul profesor. Francezul a dat exemplul Marsiliei, unde în ziua de luni a fost detectat un singur caz, deşi au fost testate peste 1.200 de persoane.

Molnar Geza: „Deci se termină“

În România, unul dintre cei mai cunoscuţi virusoligi, Molnar Geza, vine cu un mesaj optimist. Recomandat de o experienţă de 45 de ani în domeniu, Molnar spune şi el că epidemia se va restrânge, pentru ca apoi să treacă. „Această epidemie, până acum în România, este în platou, evoluează ca dinţii de ferestrău. La evaluare, faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină. Fiecare viroză respiratorie are un ciclu, până ajunge la un grad de saturaţie, delimitabil ca număr de populaţie, după aceea, migrează şi se reîntoarce. Un ciclu epidemic pe un teritoriu, durează între şase-opt săptămâni, apoi trece”, a spus Molnar Geza.

…..

Atenţionarea lui Lothar Wieler

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: