CCR a decis: amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale

Amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale, a decis miercuri, 6 mai, Curtea Constituțională a României.

CCR a decis că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Peste 300.000 de oameni au fost amendați până acum, iar valoarea amenzilor a depășit 100 de milioane de euro.

De altfel, România a devenit și subiect în presa internațională, din pricina amenzilor acordate. Faptul că amenzile au fost declarate neconstituționale de CCR a fost dezvăluit de Avocatul Poporului Renate Weber, astăzi, la Digi24.

Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, ci acestea se stabilesc arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță. ”Instanțele noastre, care și asa sunt foarte aglomerate, s-ar putea trezi cu zeci de mii de procese”, a declarat Renate Weber, citată de hotnews.ro.

Curtea Constituțională a spus că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile. Cei care au fost sancționați trebuie să conteste în instanță amenzile.

Conform spuselor lui Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, polițiștii vor putea da amenzi în continuare pe baza OUG 1, însă cuantumul sancțiunilor va fi de maximum 100 – 5.000. Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a declarat la Digi 24, că se aștepta la această decizie deoarece prevederile pentru modul in care se dau amenzile, in special cuantumul acestora, erau neclare.

 Avocatul Poporului cere Guvernului Orban să anuleze amenzile

Avocatul Poporului, Renate Weber, cere Guvernului Orban să anuleze amenzile care au fost date în timpul stării de urgență. Conform acesteia, ele nu sunt anulate prin decizia Curții Constituționale.

„Urmează să vedem ce spune decizia Curţii Constituţionale, dar sfatul nostru a fost timpul ca oamenii care se consideră neîndreptăţiţi să conteste în instanţă aceste amenzi, însă am înţeles că există un număr uriaş – Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor”, a spus Renate Weber, citată de hotnews.ro.

Nota redactiei -toata munca politistilor, jandarmilor , politistilor locale , armatei au fost in ZADAR ,in ceea ce priveste sanctionarea celor ce nu rwspectau ORDONANTELE MILITARE . Nu conteaya ca multi au fost vinovati , ca au sfidat organele de ordine . Acum TOTI VINOVATII SUNT NEVINOVATI iar politia, jandarmeria , politia locala si armata sunt trecuti in tabara celor ce au sanctionat oameni fara a avea dreptul sa-i sanctioneze ,

Haos si neincredere in NIMIC .

Leave A Comment

%d bloggers like this: