Judetul  Maramureş este primul judeţ din România care închide circulaţia şi pe timpul zilei.Oamenii vor putea merge să-şi facă cumpărăturile sau la serviciu, însă nu vor mai avea voie să se plimbe în voie pe străzi.

March 24, 2020
494 Views

Judetul  Maramureş este primul judeţ din România care închide circulaţia şi pe timpul zilei. Oamenii vor putea merge să-şi facă cumpărăturile sau la serviciu, însă nu vor mai avea voie să se plimbe în voie pe străzi.

Gabriel Valer Zetea, președintele CJ Maramureș: “În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), cer IMPERATIV Prefectului Județului, adoptarea în cadrul CJSU a unor măsuri restrictive pentru protejarea cetățenilor Maramureșului.

Prefectul județului, Nicolae Silviu Ungur, a confirmat că aceste măsuri intră în vigoare de miercuri, 25 martie, și sunt valabile până în data de 15 aprilie.

‼️Maramureșul este județul din România cu cei mai mulți cetățeni aflați în #carantina sau în #izolareladomiciliu după București, fapt pentru care solicit reprezentantului Guvernului în teritoriu adoptarea de urgență a trei seturi de măsuri pentru protecția suplimentară a cetățenilor, deciziile luate de Guvernul României prin Ordonanța Militară nr. 2 din 21 martie 2020 fiind insuficiente.

În Maramureș am reușit, până în prezent, implementarea și adoptarea unor măsuri restrictive, cu cel puțin câteva zile înaintea solicitărilor venite de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

România are avans de două săptămâni față de țările afectate grav de pandemia infestării cu coronavirusul #COVID19, respectiv Italia, Franța sau Spania și este imperios necesar să învățăm din greșelile făcute de aceste state.

🛑 Măsura 1: Pe teritoriul județului Maramureș este interzisă circulația persoanelor în afara locuinței, gospădăriei, cu excepția următoarelor motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestic, iar toate aceste recomandări trebuie privite, din acest moment, ca și obligativități sau interdicții.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil. Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 00,00.

🛑 Măsura 2: Potrivit statisiticilor din țările care au înregistrat foarte multe victime infectate cu coronavirusul #COVID19, categoria cea mai vulnerabilă o reprezintă populația cu vârstă peste 60 de ani. În acest sens, este IMPERIOS NECESAR să instituim un program diferențiat, pe categorii de vârstă, privind accesul maramureșenilor în magazine alimentare, hypermarket-uri, supermarket-uri, farmacii.

Solicit Prefectului Județului Maramureș ca, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, să adoptăm o măsură care prevede ca persoanele peste 60 de ani să efectueze cumpărăturile necesare dimineața, în intervalul 7.00 – 11.00, urmând ca, de la ora 11.00 și până la închiderea magazinelor, cumpărăturile să fie realizate de persoanele cu vârsta sub 60 de ani.

Este cunoscut faptul că cei mai afectați de virusul #COVID19 sunt cetățenii cu vârsta peste 60 de ani, motiv pentru care trebuie să încercăm să îi protejăm și să evităm, pe cât posibil, interacțiunea lor cu alte categorii de vârstă.

❗️Rămân în continuare valabile măsurile adoptate la nivelul județului cu privire la numărul maxim de persoane care pot avea acces într-o locație, în acelați timp.

🛑 Măsura 3: Cer de urgență adoptarea în cadrul CJSU și impunerea imediată a verificării accesului mașinilor și persoanelor care intră în Maramureș, la toate punctele de intrare în județ, prin constituirea de filtre operaționalizate de către Inspectoratul de Poliție al Județului. Poliția va fi asistată de către reprezentanții Poliției Locale, dar și de cei ai Jandarmeriei. Organele de ordine vor stabili de unde vin aceste persoane sau unde se deplasează, dar și care este istoricul de călătorie în ultimele 14 zile.

Sănătatea maramureșenilor nu are preț iar siguranța cetățenilor rămâne prioritară pentru autoritățile locale, luând toate măsurile necesare pentru a preveni infectarea cu coronavirusul COVID-19.

Protejați-vă pentru a-i proteja pe cei dragi! Dând dovadă de responsabiliate, VOM REUȘI ÎMPREUNĂ!”

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând în picioare şi costum

Leave A Comment

%d bloggers like this: